razčlenitev skupine 92

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

razčlenitev skupine 92

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Ker se prvič srečujem s specifiko vodenja knjig s.p., vas prosim za pojasnilo glede vodenja evidence pretokov denarnih sredstev na kontih skupine 92.

Berem prispevek Barbare Fekonja, ki je objavljen na tem spletu in če knjižim po njenem predlogu razčlenitve, se mi pojavi naslednja situacija:

obračun potnih stroškov 414/9202

dvig gotovine iz TRR podjetnika 9210/110.

Če prav razumem, se konto 9202 ne bo nikoli zaprl. Ali je potrebno pri dvigih specificirati, kaj ti dvigi pokrivajo. Ni mi jasno, kako konec leta te konte zaprete, ali ostane na vseh pozitivni oz.negativni saldo, v bilanco pa vpišete saldo sintetike?
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

konti 9200

Odgovor Napisal/-a diana »

Konti 92 se ne zapirajo, ostanejo taki kot so, konec leta vpišete v BS samo saldo konta 9.LP
diana
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Diana, hvala. Za lažje razumevanje bom pa še tako vprašala: Kakšna je prednost vodenja analitike skupine 92?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz bi rekel preglednost. Seveda le, če to vam ustreza. Drugače nima smisla. Obvezna je le uporaba dvomestnega kontnega okvira, že trimestni kontni načrt zveze je zgolj priporočilo. Nadaljne členitve so vaša stvar. Vendar le. če vam to pomaga, drugače ne.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori