OSNOVNO SREDSTVO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

OSNOVNO SREDSTVO

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Prosim pomegajte!!

Gradimo halo, kupili smo kritino in okna. Se to dvoje smatra kot zgradba ali kot oprema? Vse bi bilo enostavno, če ne bi bilo treba ločiti sten od oken in kritine.

Jaz osebno mislim, da bi to upoštevala kot zgradbo, ki je pač drugače amortizirana. Kaj pa mislite vi?
Lep dan!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Oprema ni ker ne more delovati samostojno. Kaj ti bodo okna brez sten ?

Vse račune vezane na investicijo - zgradbe knjižite na 047. Os v pridobivanju. Ko je zgradba zgrajena pa celotni znesek,ki se je v zvezi s to zgradbo nabral preknjižite na zgradbe.
Seveda v ta paket ne gre oprema kot so regali, pisarniško pohištvo, stroji..... ampak se to vodi posebej.

Pozdrav vsem,

MG
Taja2
Računovodja
Računovodja

Nekako mi danes ne gre razmišljanje.

Stavbo so zgradili do takšne faze, da so lahko vgradili okna (am.st.5%), položili kritino (am.st.5%), stavba kot takšna še ne deluje (kto 027).

Okna svoje že "služijo", torej bi že morale biti aktivirane ali ne? Streha tudi že "služi" svojemu namenu.

Ne vem več, kaj je prav. Novi SRS so me kar precej zmedli, predvsem
SRS 1.22

Odar je na seminarju posebej rekel, da moramo ločiti stene od oken. Ne vem ali jih naj ločim kot zgradbo ali dam okna kot opremo.
Lep dan!
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Je Odar res rekel, ampak ne vem, če bi on to praktično izvajal....Teorija je nekaj,praksa pa drugo.Me zanima, kdo se bo tega držal!Posebno me zanima za Zvezo, pa za DURS...in podobne.
Taja2
Računovodja
Računovodja

Kaj naj sedaj naredim?
Naj upoštevam vsako posebej ali naj vse skupaj združim na eno inventarno?
Za davčno je združitev boljša, saj so stroški amortizacije v letu nižji, se pa res pojavljajo več let.
Lep dan!
Odgovori