STANOVANJE NAMESTO PLAČILA

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
majolinka
Nov član
Nov član

STANOVANJE NAMESTO PLAČILA

Odgovor Napisal/-a majolinka »

Za podjetje smo opravljali gradbena dela, za katera pa nismo dobili plačila kot je bilo dogovorjeno po pogodbi. Ker je imelo to podjetje v lasti nekaj novo zgrajenih stanovanj, smo namesto plačila z medsebojno kompenzacijo od njih "kupili" eno izmed stanovanj. Prosim, če mi pojasnite kako knjižiti to stanovanje in ali se lahko obračunava amortizacija. Stanovanje je v lasti našega podjetja, ki ga namerava prodati in bo do prodaje tudi prazno in se ne koristi. Ali lahko obračunavamo amortizacijo?
Za vašo pomoč se zahvaljujem.
Majolinka
majolinka
Nov član
Nov član

Pozabila sem omeniti, da smo stanovanje pridobili v našo last v mesecu maju 2005.
Majolinka
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Mislim, da bi morali obračunavati amortizacijo, saj piše v SRS1.22, da se OS začne amortizirati prvi dan naslednjega meseca potem, ko je razpoložljivo za uporabo.
Lep dan!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Takšno stanovanje NI osnovno sredstvo, ker ga ne boste uporabljali za lastno uporabo ampak JE blago kot vsako drugo. Pri prejetem računu si odbijete DDV , pri izdanem ga pa zaračunate.

Drugače bi bilo če bi vi stanovanje v času vašega lastništva oddajali. V tem primeru bi ga vknjižili kot OS in tudi prihodke od najemnine takšnega stanovanja, ter obračunavali amortizacijo in ga potem prodali kot odprodajo osnovnega sredstva.

Pozdrav vsem,

MG
majolinka
Nov član
Nov član

Za oba odgovora se zahvaljujem, vendar mi še zdaj ni jasno kam potem knjižiti to stanovanje? Knjiženega sem imela pod OS. Ali se potem ne sme obračunavati amortizacija, če ga nihče ne koristi, je pa na trgu preko agencije dostopno za prodajo?Stanovanja do sedaj še nismo prodali.
Majolinka
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Knjižite na blago , konto 6600 in je na tem kontu toliko časa da ga ne prodate.

Pozabite, da gre za stanovanje. Zadevo obravnavajte kot vsako drugo "kupim - prodam " Osnovna sredstva so samo tista, ki vam v dobi lastništva prinašajo koristi. To stavnovanje vam v dobi lastništva ne prinaša koristi.
Za vas je to stanovanje navadno blago in nč drugega.

Pozdrav vsem,

MG
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tako znajo prodajati neka podjetja svoje "proizvode" in to kar po proizvodni ceni, ne po tržni. Izognejo se tako vsem prodajnim stroškom. Tudi podjetje, kjer sem bil zaposlen je bilo "žrtev" takega ravnanja. Kakšne težave ima podjetje potem, pa tega podjetnika ne briga.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
majolinka
Nov član
Nov član

Hvala za pomoč.
Majolinka
Odgovori