Društvo in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Društvo in DDV

Odgovor Napisal/-a AAA »

Sprejela sem računovodstvo za društvo in se bridko kesam, saj ugotavljam, da nič ne znam - pa še dvakrat več dela kot za podjetje, pa še zaračunati jim ne moreš bokve kaj - ali pa nič.

Sedaj imam problem. Imam članarine, vadnine, dotacije, donacije in sponzoriranje. Društvo je ddv zavezanec. Za sponzoriranje smo izdali račune z 20 DDV. Kako obračunamo odbitni delež.

Pa še to. Prejeli smo fakturo nek strošek, ki ga moramo delno prefakturirati drugemu društvu. Ali vzamem osnovo - jo delim na pol in na polovico zaračunam DDV. Prejela bom seveda manj, ker sigurno bo naš strošek večji, saj ne bomo imeli pravice do 100 % odbitka DDV. Ali lahko ta njihov delež knjižim na 165, potem pa zapiram fakturo na 165 - brez vpletanja DDV knjig in deležev odbitka DDV. Saj sem popolnoma zmešana.
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

Tudi jaz sem nekaj časa delala za društva, pa je bilo več dela kot koristi. Pa še težko je z njimi, ker se jim po navadi ne da nič dopovedati.
Sicer ni bolo nobeno zavezanec za DDV, zato vam tu ne morem kaj dosti pomagati. Svetujem pa vam, da obiščete kak seminar, katerih je sedaj kar nekaj. Na seminarjih Izobraževalnega središča Mikložič sem ponavadi dobila kar uporabne informacije, pa še vprašaš lahko, kar te muči.
slava
danidavid
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a danidavid »

POZDRAV!

mENE TUDI ZANIMA TA ODBITNI DELEŽ, NAJ SE KDO ŽE JAVI, KI IMA IZKUŠNJE S TEM IN BO ZNAL ENOSTAVNO POJASNIT.

PA SO TA DRUŠTVA RES NEMOGOČA-ZASTONJ DELAŠ PA MISLIJO, DA
TI JE TO DELO KAR NEKAJ , KI NIMA NOBENE CENE, KURIŠ ČAS IN ŽIVCE.

MISLIM, DA SE JIH JE NAJBOLJE REŠIT.

LP DANIDAVID
danidavid
mirkatmir

Odgovor Napisal/-a mirkatmir »

Saj se da lepo zadevo rešit. Treba je postavit ceno, pa bo. Sam sem v svojem društvo rešil tako, da tistih par računov (2-3) kar sam poknjižim poleg ostalega, kar mora biti. Ker je društvo neprofitno, sem neprofiten tudi sam. :cry: Tako vsaj prišparamo kaj denarja, saj nam ga banka ta TR požre na leto 15.600.- SIT, kar pa ni malo. :evil:
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Odbitnega deleža se ne da na kratko opisati. Zadeva je postala prava učenost, predvsem posledice dokončnega izračuna in knjiženje razlik. Na to temo so se na dolgo in široko razpisali v IKS-u 1-2/05, skupaj s primeri in zgledi knjiženj.
Odgovori