IZSTAVITEV RAČUNA FIZIČNA OSEBA

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sps
Novinec
Novinec

IZSTAVITEV RAČUNA FIZIČNA OSEBA

Odgovor Napisal/-a sps »

Ima kdo kakšne izkušnje ali je možna prodaja rabljenega stroja, ki ga poseduje fizična oseba, firmi.

Kakšen je postopek

Hvala
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Seveda je možna. Sestavite kupoprodajno pogodbo, ki je firmi podlaga za knjiženje.
sps
Novinec
Novinec

ŠE POMOČ

Odgovor Napisal/-a sps »

Hvala na odgovoru. Sem popoln leik na tem področju. Prosim če mi lahko razširite postopek. Sesteavin kupoprodajno pogodbo, overim na krajevnem uradu. Firma mi potem kupnino nakaže na osebni račun. Je tako?
Moram potem pri davčni napovedi ta znesek vnesti ali ni treba? Kaj dobi država od te moje prodaje?

Najlepša hvala na odgovoru že vnaprej.
maja22tt
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a maja22tt »

Mi smo od fizične osebe kupili nekaj omar. Znesek je bil manjši od 100.000 SIT in smo jih dali v osnovna sredstva.

Pogodbe nismo dali nikamor overiti, kratkomalo smo jo napisali podobno kot kupoprodajno pogodbo za avte v wordu. Knjigodkinja ni imela pripomb, kolikor pa je to pravilno pa ne vem?
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Sps, kupoprodajne pogodbe za stroj ne rabite nikjer overiti. Le podpišeta jo obe stranki, vsaka dobi izvod, vam je pa to podlaga za vnos osnovnega sredstva v knjige. To je vse.
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

sps, davčna bo dobila tudi svoje, ker bo podjetje z REK obrazcem prikazala vaš dohodek, vam bo poslalo podjetje obračun za dohodnino, tako da boste tudi plačali državi, kar mora dobiti.
Lep dan!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Taja2 - kakšen REK neki. Tu gre za prodajo neke stvari ne pa za dohodek. Nobenega davka torej.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori