plača..........

Moderator: Mirko Zbačnik

lily
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

plača..........

Odgovor Napisal/-a lily »

Zanima me kako se izračuna urna podstavka,če mi je dan I.tarifni razred za našo panogo,torej 80.492sit bruto.Jaz sem ta znesek delila z 174 ur in znesek je 462.598.Ali je to pravilno?Pri nas računajo 413.285,kar mislim,da ni pravilno in da nas delavce kar dobro prinašajo okoli.Tudi prehrano med delom nam računajo 500 sit na dan,pa še to nam izplačujejo v bonih za eno od najdražjih trgovin.
Poleg tega nam od plače odvzamejo še 5.000 sit in nam še te izplačajo v bonih za to trgovino.Mislim,da to ravno ni pravilno.
Zanima pa me še prevoz na delo,saj so nam do sedaj izplačevali 60%cene javnega prevoza,a sedaj so uvedli avtobus(3.5.2004)in se bomo morali nekateri delavci (4-5 na izmeno) prevoziti 11km več kot navadno(17km na dan v eno smer do sedaj)torej 28 km v eno smer,ker bo avtobus vozil iz kraja v kraj.Tudi čas odhoda na delo je sedaj 30 min prej kot z osebnim avtom,ravno tako prihod z dela.Čeprav mislim,da se bo čas odhoda in prihoda še spremenil in da bo odhod iz našega kraja še prej.Torej bomo za naših 17 km porabili skoraj 1 uro,za kar sedaj porabimo 20min.Ali se lahko kako pritožimo na to.

Hvala za odgovor-e!

[:I]Lily

<font color="blue"></font id="blue">
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Plača, 80.492 je osnovna plača za I. tarifni razred. To pomeni, da če dosežete (če jedelo normirano) za doseganje 100% normiranega dela. Na plačo vpliva lahko osebna ocena, uspešnost podjetja, oddelka. Tako je lahko plača tudi nižja, vendar o tem ne morem komentirat, ker nisem videl vaše plačilne liste. Vsi načini ocenjevanja morajo biti sprejeti z internimi akti podjetja in morajo biti delavcem dostopni in objasnjeni. Ne smejo pa zniževati pravic določenih v zakonu in kolektivnih pogodbah. Vaša bruto plača je navedena tudi v pogodbi o zaposlitvi, poglejte na plačilni listi, če imate kakšne osebne ocene, uspešnost v %, ...
Kar se tiče bonov, se popolnoma strinjam. Regres za prehrano je namenjen res prehrani. Če le ta ni organizirana, vam lahko izplačajo. Najnižij znesek po kolektivni pogodbi je 726,00 SIT, kar je dovolj, da malicate v kakšnem bljižnjem lokalu. Menim, da ta lokal gotovo ni vaša trgovina. Pri bonih gre za nelojalno kokurenco in vam je kršena svobodna izbira. Tudi glede "odvzetih" 5.000,00 se ne morem opredeliti (navedite kaj piše pod to postavko) - so od teh 5.000 obračunani prispevki? Če so, je vsa jdelno v redu - a ker so boni, gre zopet za nelojalno konkurenco in ni pravilno.

Z uvedbo avtobusa se pa za razliko od prej navedenega popolnoma strinjam. Tu gre za pocenitev prevoza in zmanjšanje tveganj glede prevoza v službo.

Plačila z boni večkrat vsiljujejo "monopolisti" manjšim poslovnim partnerjem, le ti se jih morajo nekako znebiti, en način je tudi vaš primer.

Mirko
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Manca »

a ni minimalna plača 111.484 sit? oz. če je za tarifni razred 1 80.492, bi moral delavec vseeno dobiti 111.484. al ne?:oops:

Manca
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Da, Manca. Se opravičujem. Ali to pomeni, da mora podjetje kriti razliko do minimalne plače (za 100% doseganje norme, za 174 ur..)?

Izhajal sem iz dejstva, da to "štima" Ali lahko kdo odgovori, kako je s tem neskladjem med minimalno in osnovno plačo za I. (če ne celo za I. in III:) tarifni razred?!
Kako to rešujete v večjih firmah, pri "privatnikih" (narekovaji zato, ker takih naj ne bi bilo) je včasih težava.

Lily, upam, da ste še na "vezi"!

Mirko
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Žalostno je res, da je takšna razlika od izhodišč do minimalne plače. Vendar: izhodišče je osnovna plača delavca, katero povečuje minulo delo, razni dodatki (za izmensko delo, nočno, deljeno, delo v nedeljo in na praznike itd..). In če še vedno ne pride do minimalne plače, pri nas obračunamo razliko do le-te.
Lep vikend

Anela
Manca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Manca »

<i>osnovna plača delavca, katero povečuje minulo delo, razni dodatki (za izmensko delo, nočno, deljeno, delo v nedeljo in na praznike itd..). In če še vedno ne pride do minimalne plače</i>

malo neumesno vprašanje... ampak z vsemi naštetimi dodatki ne pride delavec na minimalno plačo?

saj je res, da smo ljudlje na splošno nezadovoljni s svojo plačo in bi stalno želeli več (jaz sem tudi na momente taka:oops:, pa nimam niti približno minimalno plačo), ampak to.... kako se preživijo? katastrofa. pol se še pa delodajalci pritožujejo, če jim delavci ne delajo z navdihom in je veliko bolnišk....

Manca
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Le komentar. Koliko jaz raumem minimalno plačo je to znesek, ki ne vsebuje minulega dela in ostalih dodatkov. Za primer izhodiščne plače pa nisem siguren, najverjetneje je to pogojeno z Kolektivno pogodbo?

LP, Jam
lily
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a lily »

Pozdravljeni!

Mi lahko kdo pove koliko bi morala znašati izhodiščna plača za:
-IV tarifni razred
-RR-1.57
-izhodiščna plača za prvi tar.r. je 80.482(papirnopredelovalna ind.)
Jaz sem zračunala 126.372,44.Ali je to pravilno?

In pa če mi lahko poveste koliko znaša urna podstavka glede na I.tar.r.

Hvala za odgovor-e!

Lep pozdrav!

Lily:wink:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Vaš izračun je pravilen :D. Podtke dobite tu: http://www.gzs.si/Nivo3.asp?ID=142&IDpm=6125 .
(80.492 osnova za I. tarifni razred, osena 1,00 x 1,57).
Vse plače so izražene v bruto zneskih za 174 ur. Neto, brez olajšav za vzdrževane člane znaša za april (RR 1,57) 86.472,49 SIT., za I. tarifni 56.807,58 (za bruto 80.492,00, RR 1,00). Urno postavko dobite, če mesečni znesek delite s številom ur.

Izračun neto iz bruto urne postavke je včasih problematičen, točen je le v I. davčnem razredu. Povezan je z vsemi dodatki (delovna doba, doseganje norme, uspešnost oddelka, podjetja, osebne ocene...).

LP, Mirko
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Pri minimalni plači smo tudi mi upoštevali minulo delo(ker tudi povečuje bruto osnovo za prispevke). Ali je narobe? Ve kdo točno?
Pa še o regresu me zanima: če ga je že kdo izplačeval za letos in ali so kakšne "papirne" spremembe in pri višini ,ali je še vedno 70 % BOD?
Hvala za pomoč
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Kljub bojazni nekaterih, da regresa celo ne bo več, češ, da ni evropski, ni nobenih sprememb. Določila so ista.

Mirko
bac
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a bac »

Pozdravljen
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal uni</i>
<br />Pri minimalni plači smo tudi mi upoštevali minulo delo(ker tudi povečuje bruto osnovo za prispevke). Ali je narobe? Ve kdo točno?<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Na minimalno plačo, ki je trenutno 111.484,00 sit je NUJNO potrebno dodati še %minulega dela!!!
Garantirano, ker sem govorila z davčno inšpektorico.
Drugače pa je, če si pri d.o.o.-ju izplačuje direktor minimalno plačo. Če si trenutno izplačuje min BOD za direktorja 156.848 sit, je v tem znesku lahko že vklučen % minulo delo.

lp
bac
Odgovori