Kako do svojega denarja?

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ditka
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Kako do svojega denarja?

Odgovor Napisal/-a ditka »

Vse prav lepo pozdravljam.
Mogoče je kdo od vas že imel podoben problemček, ko je odpiral svojo firmo. Na novo sem odprla d.n.o. s storitveno dejavnostjo. Seveda sem kot fizična oseba porabila cel kup denarja, da sem do tega prišla. Dala sem svoj računalnik, printer, fax, telefon, fotokopirni stroj, cel kup stroškov za samo otvoritev d.n.o.,.... V svoji firmi še nisem zaposlena, ker mi pač še ne prinese dovolj prihodkov... Torej.. plače si še ne morem izplačati, kilometrin in dnevnic tudi ne, ker nisem zaposlena. Dobila sem prvo nakazilo za opravljeno storitev, pa ne vem kako naj zdaj pridem do tega denarja!?! In kako naj bi mi firma dala denar oz. plačala za osnovna sredstva in drobni inventar (stara - rabljena!), ki sem jih dala firmi kot fizična oseba. Ali lahko takso za otvoritev d.n.o. poknjižim na obveznost do lastnika firme (mene) in si tako povrnem stroške?
Hvaležna bom za kakršenkoli nasvet.

Ditka
ditka
Nov član
Nov član

:sad:

Ne vem zakaj ... ampak imam občutek, da sem nevidna ...

SMRK [xx(]
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

za osnovna sredstva lahko izstavite sebi račun. Ostale stroške, ki ste jih imeli z otvoritvijo podjetja, pa se lahko knjiži kot organizacijske stroške ali otvoritvene stroške ter hkrati kot obveznost do lastnika za povračilo materialnih stroškov. Tako si lahko povrnete te stroške.

Kot plačilo za vaše delo pa lahko uporabite samo podjemno pogodbo, ki pa je skoraj tako draga kot plača.

lp, Bina
ditka
Nov član
Nov član

Bina, najlepša hvala za odgovor. :)

Samo še nekaj me zanima. Nisem še slišala, da fizična oseba lahko izstavi račun, če ni za nič registrirana. Če pa bi že lahko izstavila račun firmi za osnovna sredstva, ne vem po kakšni vrednosti, ker gre za rabljena osnovna sredstva. Če pa jih dam oceniti, me bo to verjetno stalo več kot so osnovna sredstva vredna ..... Ali jih lahko kar sama približo (minimalno) ocenim? Skrbi me, da mi ne bo potem kakšen davčni inšpektor vrgel račune ven, češ da to ni davčno priznani strošek, ker v ozadju ne bom imela dokazil o vrednostih .....

Prosim, prosim Bina še za en odgovor oz. mnenje.

Ditka
Bina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Bina »

Namesto računa se lahko proda OS na podlagi kupoprodajne pogodbe. Glede vrednosti pa se pridobi mnenje kakšne računalniške firme koliko so vredna takšna sredstva. Po mojih izkušnjah to naredijo brez težav.

lp, Bina
ditka
Nov član
Nov član

:):):)
Odgovori