Pokvarjeno osnovno sredstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ptpdiana
Začetnik
Začetnik

Pokvarjeno osnovno sredstvo

Odgovor Napisal/-a ptpdiana »

Zanima me, kako naj poknjižim OS, ki se je pokvarilo (gre za računalniški monitor), ki pa je že amortiziran. Ali moram sestaviti zapisnik, ker ga ne bom več vodil v knjigi OS.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Naredi se zapisnik o izločitvi in likvidaciji osnovnega sredstva, ki ga podpiše tročlanska komisija. V zapisnik se navede podatke o osnovnem sredtvo priložijo podatki iz registra z kartico amortizacije ter navede razlog za likvicacijo. Če je vzrok oziroma okvara takšna, da je vidna ( lom, fizična poškodba ) je koristno priložiti še kašno fotrografijo. Pazite, da boste imali tudi potrdilo o oddaji elektronske opreme v za to namenjeno zbirališče ( najbolje tam kjer ste ga kupili ), ker elektronske opreme ne smete kar tako preprosto več vreči v smeti.

Pozdrav vsem,

MG
ptpdiana
Začetnik
Začetnik

Ja ampak firme, kjer sem kupil monitor že zdavnaj ni več, monitor bi oddal takrat, ko se zbirajo kosovni odpadki, mogoče bi mi oni dali potrdilo o oddaji monitorja.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Elektronske opreme ne morete kar tako dati med kosovne odpadke. Po novem zakonu gre za posebne odpadke in jih je potrebno zbirati posebej. Če poznate koga v kakšni trgovini, ki prodaja elektroniko vam mogoče naredijo to uslugo. Če ne se odpeljite do najbližkje deponije oziroma zbiralnice in ga tam oddajte. Če se vaš monitor slučajno pojavi kje v narava in nimate potrdila da ste ga pravilno oddali - ter vas je mogoče preko serijskih številk na njemu kako poiskati se vam zna zgoditi visoka kazen.

Pozdrav vsem,

MG
ptpdiana
Začetnik
Začetnik

Ja saj pobirajo tudi stare televizorje in radio aparate, zakaj bi bil monitor kaj drugačen od televizije ?
ptpdiana
Začetnik
Začetnik

Mislim, da preko serijskih številk tega monitorja ni mogoče najti, saj firme, ki mi ga je prodala ni več, pa tudi dvomim, da so vodili evidenco o prodaji po serijskih številkah. To je bilo vsaj 10 let nazaj.
Odgovori