TERJATVE

Moderator: Mirko Zbačnik

NAJI
Začetnik
Začetnik

TERJATVE

Odgovor Napisal/-a NAJI »

Pozdravljeni!
Smo s.p. in imamo večjo terjatev odprto iz leta 2003 od katere smo že plačali DDV. Sedaj imamo zadevo v tožbi in se nikamor ne premakne.
Kupec ima blokiran račun že ves čas, tako, da je malo verjetnosti, da bi kaj kmalu ali pa sploh ne bomo dobili plačila.Še to, kupec je tudi s.p.
Kaj lahko naredimo s temi terjatvami? Si lahko kako zmanjšamo dobiček tega leta(popravki)??????? Prosim za vašo pomoč.

Lep dan vsem, Naji
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ne, popravek vrednosti terjatev ni več davčno priznan odhodek. Če ga niste oblikovali v preteklih letih, ga jaz tudi zdaj ne bi. Ko pa boste terjatev odpisali (če ne bo možnosti izterjave), pa to je davčno priznan odhodke, le dokaz morate imeti, da ste naredili vse, da bi terjatev izterjali.
LP
NAJI
Začetnik
Začetnik

Lotica , hvala.
Za leto 2005 niso več možni poravki, kaj pa DDV, ki smo ga nakazali državi, pa ga od kupca nismo dobili, verjetno moramo isto čakati na končno odločbo sodišča???

L.p.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

DA, žal je res tako. Pomembno je, da mi plačamo državi ali drugi plačajo nam - to državo ne zanima.
LP :)
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Pazite stečajni postopek ali izterjava preko sodišča mora biti zaključena, šele nato je davčno priznani odhodek.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Od kdaj pa to velja? Da popravek terjatve ni več priznan za zmanjšanje osnove za davek?
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a 3739 »

od 1/1-2005
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Objavljeno pa kje?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Sem kar sama poiskala člen o kater govorimo??? Jaz ga razumem tako, da si lahko odpišeš terjatve (oziroma zmanjšaš dobiček)

Odpis terjatve se prizna kot odhodek, ko je odpis terjatve evidentiran v poslovnih knjigah, če:
1. je bil znesek terjatve že vključen v prihodke, in
2. so bila opravljena vsa dejanja, ki bi jih opravil s skrbnostjo dober gospodarstvenik, za dosego poplačila dolga.
NAJI
Začetnik
Začetnik

Mi smo naredili vse kot dober gospodar, smo urgirali..., na koncu dali v tožbo, pa ne moremo še odpisati terjatve oz.narediti popravek, ker tožba še ni zaključena /kupec se je pritožil na izvršbo/ .
L.p.,Naji
NAJI
Začetnik
Začetnik

Prosim, ali mi lahko nekdo razloži ali je sploh kaj razlike med odpisom in popravki, v vsakem primeru daš plačilo, če ga slučajno dopiš, na prihodke... :(

Prosim za mnenja...
Razmišljam, če bi bila tožba z izvršbo/na katero se je kupec sicer nato pritožil/ in kopije z BS, da ima blokade na vseh TRR, zadostna podlaga za zagovor, da smo se vedli kot dober gospodar in terjatev odpisali....

Lep pozdrav vsem,Naji
NAJI
Začetnik
Začetnik

Ima mogoče še kdo kakšno mnenje??????

Lep dan vsem,
Naji
Odgovori