Kam knjižit vračilo preplačanega računa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
AlesKo
Nov član
Nov član

Kam knjižit vračilo preplačanega računa

Odgovor Napisal/-a AlesKo »

Eno izmed podjetij mi je plačalo višji znesek kot je znašal račun. Denar sem mu vrnil (nakazal se mu nazaj na račun), zanima pa me, kako to prikažem v knjigi prihodkov in odhodkov oziroma pod kaj knjižim.
Lp
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Predvidevam, da imate enostavno knjigovodstvo. Torej le-tega ne boste v knjigi prihodkov in odhodkov knjižili nikamor. Če pa vodite evidenco plačil, potem si to pribeležite. Če pa si tega ne vodite, potem si ob vračilu samo pribeležite, na kaj se to vračilo nanaša - npr. označite si datum priliva in št.fakture, katero vam je podjetje preplačalo.
AlesKo
Nov član
Nov član

Hvala za hiter odgovor. Bi imel pa še eno vprašanje. Pred kratkim sem na s.p. vzel kredit, pa me zanima, če prihodek od kredita prikažem v knjigo prihodkov in odhodkov. Prav tako me zanima če stroške kredita, obroke in obresti lahko knjižim pod odhodke oziroma kako sam kredit v poslovnih knjigah sploh prikažem. Imam enostavno knjigovodstvo.
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Kakšen prihodek od kredita - ali mislite priliv banke oz. nakazilo posojila? Če mislite to, potem le-tega ne zavedete v knjigo prihodkov in odhodkov - zakaj, saj to ne vaš prihodek in ne odhodek. Vaš odhodek bo v času trajanja posojila strošek obresti in nič drugega in pa seveda neposredni stroški ob odobritvi posojila. Dobro pa je, da si vodite evidenco o posojilu - odplačila glavnice in obresti - ampak to je čista analitika. Tudi obroki niso strošek ampak se pokriva vaša dolgoročna ali kratkoročna obveznost.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ups, potem pa moj odgovor ni bil ravno na mestu. bo pa prišel prav komu, ki ima ta problem(ček) pri dvostavnem knjigovodstvu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
AlesKo
Nov član
Nov član

Kam pa v knjigi odhodkov in prihodkov knjižim strošek obresti in dobritve kredita? So to davčno priznani stoški?
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KNAP »

So davčno priznani - med stroške financiranja ali kaj že imate pri enostavnem knjigovodstvu - ali imate celo stroške obresti. Kredit pa morate spremljati na posebni analizi, saj boste konec leta potrebovali podatke kratkoročnih in dolgoročnih finančnih obveznosti za bilanco stanja.
:sjezen: :sjezen: :sjezen: :sjezen: :sjezen: samo naša država je tako nora da sicer dopušča enostavno knjigovodstvo, konec leta pa je potrebno iz teh laičnih zapiskov potegniti doktorat in izpolniti isto, kot morajo izpolniti veliki.
AlesKo
Nov član
Nov član

A stroške dobritve posojila lahko knjižim pod "storitve drugih"?
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Da lahko tudi če imate posebej stroške plačilnega prometa
AlesKo
Nov član
Nov član

Hvala za vse odgovore.
Odgovori