nujno bi potreboval en nasvet ... v najemu imam stanovanje (oz. da ne bo pomote sem najemnik) ... sicer trije studentje, ampak to ni bistvenega pomena ... zanima me kaksen davek placajo lastniki ce se prijavimo v tem stanovanju za zacasno prebivalisce??? zakaj hocejo s tem dvigniti najemnino??? zanima me, kako bi sestavili pogodbo, da nebi noben bil na izgubi ... ker si res ne zelim da bi pod pretvezo, ce se prijavimo ... kaksni so potem davki, ce bi hipoteticno napisali visino najemnine 300 evrov, ali pa ne vem, 10000 sit ... a ne uveljavljajo potem oni oddajanje stanovanja pod olajsavo pri prijavi dohodnine, in dobijo strosek od davka ki ga placajo povrnjeno nazaj??? pa se zanimalo bi me, kdaj oni placajo ta davek??? a to dobijo po poloznici, pa od cesa je odvisna visina davka? res bi me nujno zanimalo kaj bi bilo najugodnejse za obe strani ...
hvala za vsa pojasnila!!!
davek od najema stanovanja
Moderator: Mirko Zbačnik
najemnina
Najemodajalec je dolžen prijaviti dohodek od oddajanja v najem, in sicer 25 %, pri tem pa si še lahko znižuje davčno osnovo z vloženi sredstvi oz. normiranimi stroški (do 40 %).
V bistvu gre za davčno utajo, ker vas nima prijavljenih in ne plačuje davka. Verjetno ga je strah in bi rad davčno breme prevalil na vas.
npr. če dobi 1 mio. najemnine in uveljavlja 40 % normiranih stroškov, mora plačati 25 % od 600.000 to je 150.000 in ta znesek bi rad prevalil na vas.
V bistvu gre za davčno utajo, ker vas nima prijavljenih in ne plačuje davka. Verjetno ga je strah in bi rad davčno breme prevalil na vas.
npr. če dobi 1 mio. najemnine in uveljavlja 40 % normiranih stroškov, mora plačati 25 % od 600.000 to je 150.000 in ta znesek bi rad prevalil na vas.