DVD RECORDER - KAKO KNJIŽITI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

DVD RECORDER - KAKO KNJIŽITI

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Za en računalnik smo nabavili DVD recorder. Zanima me ali naj to poknjižim, saj če prav razumem, se to uporablja izključno z računalnikom. Cena je 17.000,00 sit brez DDV in ne bi rekla, da to kaj povečuje vrednost računalnika. Ali naj knjižim kot rezervni del?? Prosim za pomoč :) :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Pred kako uro sem tudi jaz imela tak primer in ker so mi odgovorni na račun napisali, da gre za "material za vzdrževanje opreme", sem tja tudi knjižila.
sammy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a sammy »

DVD-RW je enota za shranjevanje podatkov. Takšna enota povečuje vrednost OS. Z njim nikakor ne moreš vzdževati opreme. :wink:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Kaj pa če bi knjižila pod drobni inventar? Mislim, da ne more povečevati vrednost računalnika, ker se ta DVD lahko uporabi s katerimkoli računalnikom - torej ni neposredno vezan na en računalnik :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Jaz sem "mojim" dopoldne posredovala sammyjev/in odgovor in povedala, da smo račun narobe usmerili, pa še vedno trdijo, da pri nabavi tega, kar so oni kupili, ne gre za kasnejša vlaganja v opremo in vztrajajo pri rez.delu oz. materialu za vzdrževanje (skoraj pol ure mi je predaval o tem, kaj so s tem artiklom počeli in da to ne more biti ne samostojna oprema, ne kasnejše vlaganje v opremo in da svojo zabeležko na računu zagovarja podnevi in ponoči in je jezen name, ker mu kradem čas).
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Pamps, če so vam tako napisali, se jaz ne bi kaj dosti obremenjevala. Naj zagovarjajo, ko bo potrebno. Ampak meni ničesar nihče ne napiše, lahko sem srečna, če mi ustno pojasni. :)
Bom verjetno dala kar na vzdrževanje tudi jaz ali pa na drobni inventar - saj v končni fazi je znesek zelo majhen in ali gre v skupino 40 ali 43 je čisto vseeno (moje mnenje). Z davčnega vidika pa gre tako lahko v stroške takoj do 500 eur v tolarski protivrednosti (OS). :D
LP
Maya313
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Maya313 »

Po mojem mnenju gre za povečevanje vrednosti osnovnega sredstva, saj je vgrajen v računalnik in s tem je njegova vrednost povečana. Razen, če ste že prej imeli vgrajen recorder in ste ga sedaj le zamenjali.
sammy
Nov član
Nov član

DVD-RW smo rekli, da je enota za shranjevanje (seveda, za poslovne namene). Dandanes je ta enota osnova v računalnikih. Če boste knjižili račun kot strošek, boste sami v problemih (ev. pregled knjig), če ga knjižite v drobni inventar bo spet problem, ker ta enota brez računalnika ne dela.
Drobni inventar, po moji presoji, je tisti predmet, kateri lahko samostojno opravlja funkcijo.
Če pa vaša stranka želi izrecni strošek, pa to zahtevajte pismeno. :wink:
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

os

Odgovor Napisal/-a KNAP »

glede na to, da ga lahko prenašate od računalnika do računalnika mi bi lahko pripisali tudi značaj posameznega OS, kar sploh ni neumno, daj lahko potem koristite tudi olajšave za vlaganje v OS. Saj tudi na primer kompresor v delavnici sam po sebi nič ne pomeni, z zrakom, ki ga ustvari pa ženemo razne strojčke,.... pa ga knjižimo kot samostojno OS in ne kot vlaganja v naprimer pnevmatski vrtalnik.
sammy
Nov član
Nov član

Knap :?: :?: :?: ne vem o čem govorite ... pa zelo nejasno ... :?

DVD-RW je notranja enota, ter jo lahko "prenaša" med računalniki samo za to specializirana oseba. Za prenosno napravo bi potemtakem lahko kupili zunanji DVD-RW, katerega pa prenašate po mili volji ...
VENET
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a VENET »

Se strinjam z zgoraj navedenim - povečanje vrednosti OS.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Me zanima, kateremu računalniku bi povečali nabavno vrednost, če se enota lahko uporablja na vsakem računalniku - imamo pa jih 5 :? Na vsakem 1/5 :?: Jaz sem knjižila kar na stroške vzdrževanja računalnika, saj je znesek le 17.000,00 sit in sem prepričana, da se nihče nikoli ne bo vtikal v to
LP :)
Odgovori