Podjetnikov dohodek 2005

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
capa1
Računovodja
Računovodja

Podjetnikov dohodek 2005

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Prosim za pomoč. Pri zaključni bilanci s.p. sem do sedaj zaprla razred 4 in 7 ter tako dobila poslovni izid leta 2005. Prenesem ga na kto 930001. Zdaj pa problem - tu imam že knjižen dohodek iz preteklega leta, tako da se mi letošnji dohodek samo še poveča.
Ali moram kam prenesti lanski dohodek in kam??
Na kto 92 pa imam letos več odtokov kot pritokov. Ali moram potem dohodek leta 2004 prenesti na 920 - pritoki?

Če pa sem čisto zgrešila, vas prosim, da mi svetujete pravilno POT zaključbe bilance za leto 2005 za s.p..
Hvala, hvala!!! :szardi:
Druker
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Druker »

Kakšno pa je bilo začetno stanje? Če ste v l. 2005 prešli na dvostavno, so pomembna začetna stanja (sam sem predpredlani za otvoritev porabil največ časa...).
LP
Peter
-------
Nisem računovodja. Se še učim.
capa1
Računovodja
Računovodja

Dvostavno knjigovodstvo uporabljam od samega začetka - to je december 2004. Tako, da so ta začetna stanja 2005 pravzaprev prenos končne bilance 2004. Nisem pa pri otvoritveni bilanci ničesar prenašala npr. iz enega konta na drugega - kakor pri d.o.o., ko preneseš dobiček iz poslovnega leta na dobičke iz preteklih let.
Ali imam torej napako že pri otvoritveni bilanci?
GATA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a GATA »

Če jaz prav razumem (da lahko kaj pomagam :) ) se vam na začetku leta pri otvoritvi novega leta stanja prejšnjega leta zapišejo na začetni saldo... kar se pri vas ni zgodilo?
Verjetno je odvisno od programa :?
medico
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a medico »

Kolikor vem, pri SP, je razlika med 4 in 7 povezan s kontom prilivi in odlivi iz gospodainjstva v r 9. začetni saldo v razredu 9 je vedno, ne vem, zakaj ga ne bi bilo. Dobiček SP pa je tako vezan na DOHODNINO . :mrgreen:
capa1
Računovodja
Računovodja

Torej, če prav razumem, mi dohodek iz leta 2005 ostane na tem kontu 9, pri poročanju za leto 2005 pri PI pa je tako in tako razviden dobiček tega leta( kar je pogoj za obdavčitev). Na kto 9 se mi torej "nabirajo" dobički iz preteklih let in tekoči dobiček.
Upam, da je tako!
Odgovori