Plačilo avansov po predračunu

Odgovori
ajka
Nov član
Nov član

Plačilo avansov po predračunu

Odgovor Napisal/-a ajka »

Zanima me, kje točno piše, da proračunski uporabniki, javni zavodi in ostali ne smejo plačevati predračunov, ampak samo po računih in še to v valuti najmanj 30 dni od izdaje računa?

Ali obstaja kakšna uredba? Sestaviti moram obrazec za zavračilo računov, ki imajo krajšo valuto, ali ima vsaj kdo kakšen "mušter"?
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Mislim, da o tem govori zakon o javnih financah, ampak da bi naj to veljalo le za neposredne uporabnike, za določene uporabnike pa naj ne bi veljalo. Je pa res, da na poplavi seminarjev to vsak razlaga po svoje - potem pa vedi kaj je prav! :sbolan:

Kot tista cvetka - da bi morali določeni uporabniki oblikovati pri nakupu osnovnih sredstev vir. Če ga nimaš, predstojnik pa je osnovno sredstvo kupil, vzemi iz 760 in daj na 980, - da si boš ja zategnil zanko okrog vratu, da si nenamensko razporejal javna sredstva - lep nasvet res. :smodrica:
amai
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a amai »

To nikjer ne piše. Baje da je bila ta določba (za predračune) v zakonu za izvrševanje proračuna tam okrog leta 2003, v novem tega ni - izjava revizorke računskega sodišča na enem seminarju.

Kar se pa valute tiče: posredni uporabniki nimajo te določbe, se pravi oni imajo z dobavitelji fleksibilen valutni rok, medtem ko morajo posredni uporabniki, če izstavljajo račun neposrednim, obvezno navajati rok plačila 30 dni (ker je ta določba samo za NPU)
vikak
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a vikak »

V zakonu o javnih financah piše!! Po moje je tam nekje 50.člen!!
amai
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a amai »

vikak napisal/-a:V zakonu o javnih financah piše!! Po moje je tam nekje 50.člen!!

Ja, za neposredne PU. Ajlka sprašuje za javne zavode - ti so načeloma posredni PU, vsaj s tega vidika sem jaz odgovarjala.
Odgovori