Spoštovani,
sem mali davčni zavezanec (nisem v sistemu DDV) in sem dobil račun iz evropske države za oglaševanje na svetovnem spletu. Ker sem jim navedel, da oglašujem v poslovne namene so mi poslali račun brez obračunanega DDV z izjavo, da si ga moram obračunati sam (v bistvu si moram sprintati tudi račun preko interneta).
Ko sem pregledal literaturo, sem nekako ugotovil, da res moram obračunati DDV sam (samoobdavčitev) glede na 17. člen 3 odst. ZDDV, če vso stvar pravilno razumem.
Ker pa nisem v sistemu za DDV, me zanima, kakšen je postopek, da se vse to izpelje in kako se vse poknjiži - enostavno knjigovodstvo? Moram prej kaj najaviti na DURS, predno oddam obrazec DDV-O? V bistvu sploh ne vem, kam nakazati znesek DDV-ja? Kako se poknjiži tako plačan DDV? Gre med stroške?
V naprej se zahvaljujem za pomoč.
mali zavezanec in samoobdavčitev
Moderator: Mirko Zbačnik
Draga Lotica, hvala za odgovor. V začetku sem tako razmišljal tudi jaz in sem jim celo pisal, naj mi izdajo račun z DDV. Vendar se niso dali in sem začel malo brskati po literaturi.
Problem je v tem, da sem davčni zavezanec za DDV, sicer res le mali davčni zavezanec in torej moram nekako obračunati DDV za storitev iz 3. odstavka 17. člena DDV.
Ostajam pa pred problemom, kako se to izvede in poknjiži...
Problem je v tem, da sem davčni zavezanec za DDV, sicer res le mali davčni zavezanec in torej moram nekako obračunati DDV za storitev iz 3. odstavka 17. člena DDV.
Ostajam pa pred problemom, kako se to izvede in poknjiži...
Našel sem odgovor v enem od člankov na portalu. Kako pa se poknjiži vse skupaj v enostavnem računovodstvu, pa je druga stvar...
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=691:
Na drugi strani pa so plačniki DDV v Sloveniji davčni zavezanci, prejemniki storitev iz 3. odstavka 17. člena ZDDV, ki jim jih opravijo davčni zavezanci s sedežem v Skupnosti ali izven nje. Ti davčni zavezanci obračunajo DDV po načelu samoobdavčitve (reverse charge). Prav tako so po ZDDV plačniki DDV tudi tisti davčni zavezanci, ki niso vključeni v sistem plačevanja DDV (nimajo ID številke za DDV). Kot prejemniki storitev so dolžni le obračunati in plačati DDV, ker niso v sistemu DDV, ga nimajo pravice upoštevati kot vstopni DDV. DDV obračunajo na obrazcu DDV-O, plačilo DDV pa so dolžni izvršiti do zadnjega delovnega dne po poteku meseca, v katerem so jim bile storitve opravljene.
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=691:
Na drugi strani pa so plačniki DDV v Sloveniji davčni zavezanci, prejemniki storitev iz 3. odstavka 17. člena ZDDV, ki jim jih opravijo davčni zavezanci s sedežem v Skupnosti ali izven nje. Ti davčni zavezanci obračunajo DDV po načelu samoobdavčitve (reverse charge). Prav tako so po ZDDV plačniki DDV tudi tisti davčni zavezanci, ki niso vključeni v sistem plačevanja DDV (nimajo ID številke za DDV). Kot prejemniki storitev so dolžni le obračunati in plačati DDV, ker niso v sistemu DDV, ga nimajo pravice upoštevati kot vstopni DDV. DDV obračunajo na obrazcu DDV-O, plačilo DDV pa so dolžni izvršiti do zadnjega delovnega dne po poteku meseca, v katerem so jim bile storitve opravljene.
Hm... 45. člen ZDDV prepoveduje obračunavanje DDV "malim davčnim zavezancem". Kaj menite o tem? Kje je pravna podlaga za samoobdavčitev, opisano zgoraj? Imam tudi sam tak primer, pa ne vem, kako narediti.
45. člen
(oprostitev obračunavanja DDV)
(1) Davčni zavezanec, ki v obdobju zadnjih 12 mesecev ne preseže oziroma ni verjetno, da bo presegel 5,000.000 tolarjev obdavčljivega prometa, ne sme obračunavati DDV, na izdanih računih ne sme izkazovati DDV, nima pravice do odbitka vstopnega DDV v skladu s 40. členom tega zakona in mu za potrebe tega zakona ni treba voditi knjigovodstva v skladu s 56. členom tega zakona.
...