olajšava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

olajšava

Odgovor Napisal/-a CIPRESA »

Menda se bodo za otroka povečale olajšave in sem dobila tole vprašanje s strani ene osebe.
Mene pa zanima če se bo zdaj moja plača dvignila ko imam otroka za olajšavo. Prej je bila splošna olajšava okrog 47000, za enega otroka pa znaša okoli 90000. Ali to pomeni, da bo moja plača višja za to razliko
________________________________________________________________________________

Kako bi ji odgovorili???? S tem še nisem imela opravka lepo bi prosila za odgovore!!!
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Olajšava vpliva na znesek akontacije dohodnine, ki jo odtegnemo od plače.
Osnova za izračun dohodnine se računa, da od Bruto plače odštejemo prispevke, ki jih plača delavec ter olajšave (splošna in osebna - tudi za otorke). Olajšave so se povečala za nekaj tisočakov. Kar ji bo povečalo neto izplačilo. Vendar le proporcionalno. Če želi točno izvedeti naj poda tične številke bruto plače in olajšav, ki jih ima.
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Torej je olajšava odvisna od bruto plače? Ker lestvico sem gledala da je mesečni znesek točno določen prav tako letni...in me zanima zakaj potem lestvica, če se olajšava računa v % glede na tvojo bruto plačo??? Za enega otroka je torej 10% od bruto plače ki jo imaš in ne 47.000 kot je določena v lestvici. Ali je ta znesek le minimum ???
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Olajšava je v fiksnih zneskih. Samo, ker je dohodnina izračunana po lestvici bo za različne plače pomenila različno spremembo.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Poglejte si spodnji lin, kjer je bolje razloženo.
http://www.gov.si/durs/index.php?f=doho ... _2006.html
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala lepa!!
Odgovori