Lepo pozdravljeni vsi!
Imel bi naslednje vprašanje:
Ali si jaz, kot direktor firme - 100% lastnik D.O.O. moram izplačati regres in imeti dopust?
Imam pogodbo o zaposlitvi, ki je v bistvu individualna. Za vse to se plačujejo tudi prispevki in vse to. Mislim, da se lahko odrečem pravicam, kolikor mislim, da je to potrebno (sklepam pogodbo sam s sabo - kar je dopustno tudi po statutu družbe - notar je takrat ta element vnesel noter). Zlahka bi se odrekel dopustu in regresu.
Obrazložitev:
V bistvu gre za to, da pač delam kot direktor ful. Tudi, ko smo s prijatelji na kosilu, se pogovorimo o poslih.
Da se razumemo, saj gremo na morje in na smučanje.
Ampak tudi ko se "deklariram" da sem danes na dopustu, včasih delam noči.
Da bi se znebili komplikacije, se mi zdi najbolje, če bi se znebil tega deklarativnega dopusta in regresa z njim vred.
Ali to smem narediti? V tem smislu bi tudi prilagodil pogodbo o delu.
Ali je obvezno izplačati regres/imeti dopust?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
turbo_polka_bejba
- Novinec

Odveč komplicirate. Po zakonu o delovnih razmerjih vam kot zaposlenemu pripadajo določene pravice... kot je regres, dopust...povračila prevoza na delo, malica in še kaj bi se našlo.Zakon o delovnih razmerjih predvideva tudi kazni za kršitelje. Seveda mora delojemalec opozoriti in kasneje tožiti delodajalca v primeru kršitev.
Veliko nas je, ki ne ločujemo med delom in dopustom, regres pa pride prav, saj je manj obdavčen kot redna plača in zato si ga je pametno izplačati. Glede na to da ste hkrati delodajalec in delojemalec je za vas čisto nerelevantno ali si boste regres izplačali. V primeru neizplačila - ali boste tožili samega sebe? Verjetno ne, torej...
LP
A
Veliko nas je, ki ne ločujemo med delom in dopustom, regres pa pride prav, saj je manj obdavčen kot redna plača in zato si ga je pametno izplačati. Glede na to da ste hkrati delodajalec in delojemalec je za vas čisto nerelevantno ali si boste regres izplačali. V primeru neizplačila - ali boste tožili samega sebe? Verjetno ne, torej...
LP
A