dohodnina-študentsko delo

Moderator: Mirko Zbačnik

essa
Začetnik
Začetnik
Kraj: kras
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a essa »

SLOVAN: hvala za odgovor in lp
RESNICA JE ZADNJA BESEDA PRIHODNOSTI!!!
ena studentka
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ena studentka »

Pozdravljeni!
Sem nova na tem forumu in imam eno vprašanje. Mogoče je vprašanje za koga osnovno, ampak se res ne spoznam na to.
Do marca leta 2005 sem imela status študenta in sem seveda do takrat delala preko študentskega servisa in plačevala 25% akontacijo dohodnine. Do takrat smo ga plačevali vsi, tudi tisti, ki smo na eno napotnico zaslužili manj kot 100000 sit.
Šele junija sem nato doplonila 26 let. Od aprila sem prijavljena na zavodu za zaposlovanje.
Starši zame ne uveljavljajo dohodnine.
Zanima me, ali moram sama oddati napoved dohodnine, ker nisem presegla zneska splošne olajšave 564.400 SIT.

lp!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ker nisi navedla več podatkov glede tvojega zaslužka v času statusa študenta (zaradi sorazmerne višine osebne olajšave), ti odgovarjam zgolj za tisti del, ki se nanaša na plačano dohodnino. Če te starši ne uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana, pa so tvoji dohodki manjši kot je splošna olajšava, ti praviloma ni potrebno vlagati dohodninske napovedi. Ker pa si med letom plačala dohodnino, jo moraš vložiti, če hočeš da ti bo vrnjena. LP
kapital
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a kapital »

mene pa zanima naslednje, letos sem zasluzil 1.605.000 SIT, sem nevzdrzevan druzinski clan mlajsi od 26 let. ker za 5 jurjev presegam prag mi ne pripada olajsava v visini 1.2 mio sit.

ali si lahko s kaksnimi racuni, ki grejo v dohodninsko olajsavo zbijem davcno osnovo ali to ni mogoce ?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljen!
Na žalost ne. Davčno osnovo, od katere ti bo davčni organ odmeril dohodnino ti bo sicer zmanjšana za splošno olajšavo in 2% za različne namene (če imaš račune za konkretne izdatke, ki pridejo v poštev). Dohodka, ki res presega piškavih 5.000 SIT in ki ti izniči tvojo osebno olajšavo 1,200.000 , pa ne moreš zmanjšati.
A nisi med letom nič računal oziroma sešteval?

Torej olajšave so: splošna olajšava 564.400 SIT in 2% olajšava za ostale namene od davčne osnove. (1,605.000 minus 564.400 = 1,040.600 X 2%= 20.812) Torej najvišji znesek za ostale namene je 20.812, kar uveljavljaš z računi, skupaj olajšave 585.212 = osnova za dohodnino (1,605.000 minus 585.212 =1,019788 X 16%= 163.166 SIT DOHODNINE). Če si med letom plačal akontacijo dohodnine, le-to odšteješ in dobiš znesek, ki ga moraš plačati.
LP
prometelko
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

odgovor za študente

Odgovor Napisal/-a prometelko »

LP,

Lani sem delal v računovodstvu, in sem spremljal vse kar se je spreminjalo glede študenstkega dela. Tako d avprašanja na DURSU, in ostalih pristojnih inštitucijah, niso bila niti popolna, kaj šele pravil,a in so se razlikovala pri vsakem posebej.

Do Maja l. 2005 ko j bila sprejeta sprememba ZDoh-1, in je bilo sprejeto da se akontacija dohodnine ne odtegne od zneska do 100.000 na napotnico, je bila odtegnjena akontacija dohodnine od vsake napotnice (ne 25%, ampak realno samo 22,5 % na napotnico, kjer je bil znesek večji od 74.000 sit (74.001), pod zneskom 74.000 pa je bila realna dohodnina 12,5 %. Kar so se študentje znašli in malo okoli prinesli državo, ter vsa nakazila razdelila na točno 74.000 sit, za kar se jim je na koncu odtegnilo bistveno manj, kot če bi se vse računalo po 22,5 % odtegljaju.

Vendat so vsi študenti bili na slabše, in so kreditirali državo.

Iz tega sledi, da bojo vsi študenti dbili povrnjeno akontacijo dohodnice, ki jim je bila odtegnjena do maja 2005 (po maju mislim, da ni bil nihče tako "nor" in imel napotnice preko 100.000 sit).

Zato morajo vsi študenti oddati dohodninsko napoved, ne glede to koliko so zaslužili (pa četudi bi jim bil odtegnjen samo 1 SIT). [/b]Sistem je enak kot pri upokojencih, in sedaj pri obrestih (ko bodo morali vsi upokojenci, ki ne plačujejo dohodnine na pokojnino, imajo pa vezana sredstva, in da so dobili obresti) oddajati napoved.

In ni povezave med tem ali jih uveljavljao straški kot olajšavo ali ne. Je pa res da lahko študent katerega uveljavljalo starši kot vzdrževanega člana, upošteva le olajšavo posebno za študente v višini 1.200.000 sit (in ne še 564.400 sit splošne olajšave).

Tako da so morali študenti paziti med letom, da niso presegli magičnih 1.600.000 sit dohodka, in bodo dobili skoraj vse nazaj, kar jim je bilo odtegnjeno do meseca maja, ko je veljal ZDoh, pred spremembo.

Je pa sigurno v interesu vsakega študenta, da odda dohodninsko napoved, če mu je bilo kaj vzeto med letom do maja 2005, in bo dobil vse povrnjeno, seveda če ni prsegal določenih mej zaslužka v celem letu 2005.

Upam,da sem odgovoril še jaz dovolj nazorno, in da je sedaj vsem študentom bolj jasno kako in kaj z dohodninsko napovedjo.
prometelko
Začetnik
Začetnik

še tole

Odgovor Napisal/-a prometelko »

Še tole sem pozabil povedat. Vsi starši ki bodo uveljevljali svoje otroke kot družinskega člana, ni potrebno vpisovati zneska, ki ga je prejel študent preko študentskega dela!
migri
Nov član
Nov član

SPLOŠNA OLAJŠAVA ŠTUDENTA V PROGRAMU DURS ?

Odgovor Napisal/-a migri »

Kje lahko vpišem v raznih programih za izračun dohodnine ali v E-davkih, da mi kot študentu ne pripada splošna olajšava 564.400 sit, ker so me starši vpisali že kot vzdrževanega družinskega člana.?
migri
Orionka
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Orionka »

http://www.dohodnina.com/izracun.asp

na zacetku pri izracunu lahko vpises koliko mesecev si vzdrzevani clan :)

lp Orionka
Odgovori