davčni obračun akontacije dohodnine....

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KOS
Začetnik
Začetnik

davčni obračun akontacije dohodnine....

Odgovor Napisal/-a KOS »

Zanima me če mi kdo lahko pojasni kaj je namen zadnjega dela ko je vmešana še dohodnina pri tem novem davčnem obračunu. Do sedaj ni bilo potrebno vpisovati tega dela v davčnem obračunu ampak smo spolnjevali dohodnino s.p.-ji posebej kjer smo vpisali tudi dohodek iz dejavnosti. Sedaj po novem obrazcu pa se akontacija izračuna kar na tem obrazcu...ali naj bi to izračunano mesečno akontacijo potem morali plačevati v letu 2006 in če, kdaj začeti z plačevanjem???
Ali gre za dokončen obračun dohodnine pod oznako 23 Obveznost za doplačilo akontacije ki jo moramo plačati v roku enega meseca??? Ali še vedno izpolnjujemo dohodnino normalno na obrazcih ki smo jih prejeli kot fizične osebe in gre pri tej oznaki le za postopek za izračun akontacije???

Hvala lepa za odgovore!!!
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ajla »

Če bo kaj pomagalo, mislim da je takole:

na obrazcu MF-DURS obr. DOHDEJ št. 11 pod zap.št. 23 vpišete akontacijo, ki jo za leto 2005 še dolgujete. Ta znesek se mora poravnati v 30 dneh od oddaje napovedi (zadnji rok za oddajo je 31.03.06)
V napoved za dohodnino, ki ste jo od Dursa prejeli po pošti kot fizična oseba pa v podatek za dejavnost vpišete podatek (iz obrazca DOHDEJ št. 11) pod zaporedno št. 26

Tako je meni razložila moja računovodkinja.
Lp
Ajla
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a CIPRESA »

Na tej temi je že potekala ena debata o tem in je dobro razloženo sploh zadnji del od meliteko si preberite....meni je bilo takoj jasno.

http://www.racunovodja.com/forum/viewto ... &&start=15
Ajla
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ajla »

Opravičujem se za napako... in jo popravljam

V napoved za odmero dohodnine za leto 2005 (ki jo oddamo kot fizična oseba) v rubriko 2100 vpišemo podatke (iz Davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka doseženega z opravljanjem dejavnosti) iz zap. št. 16 OSNOVA ZA AKONTACIJO DOHODNINE in
zap. št. 17 AKONTACIJA DOHODNINE
Ajla
Odgovori