DDV-O in kolona 25

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
edora
Začetnik
Začetnik

DDV-O in kolona 25

Odgovor Napisal/-a edora »

Spoštovani!
Malce sem iskala po forumu, pa nisem našla odgovora na moje vprašanje.
Kupili smo večfunkcijski tiskalnik( fotokopirec+scaner). Njegova NV=22.600,00 sit . Tega bom poklnjižila preko materiala v DI kot strošek, ker je njegova NV manjša od 500 Eur. Vendar ga bom vodila v evidenci Di . Sedaj me zanima ali to NV vpišem tudi pod vrstico 25-nabavna vrednost drugih OS?
če pa imaš več takih primerov( mobitel, telefon, ...) in jih daš direktno v strošek, ali potem konec leta lahko uveljaviš olajšavo za nabavo teh sredstev ali ne?
Evidenco DI pa moram voditi, da lahko kupujem kartuše, in nadmestne dele oz. uveljavljem popravila teh predmetov?
Ali je bolje da knjižim na konto 041 in tako delam?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vsak vaš odgovor oz. predlog.
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Zanimivo vprašanje. Letos tudi mene precej muči.

V krvi imam, da izhajam iz standardov in osnovnega vodila, da istovrstno sredstvo obravnavmo na enak način, da se doba uporabnosti določa po dejanski ( in ne davčno najvišji dovoljeni) stopnji amortizacije. Teh 500 EUR se meni zdi visokih. In standardi pravijo, da opredmeteno OS, katere vrednost ne presega 500,00 EUR, 'lahko' razporedimo med material. Ne pa obvezno. Meni se zdi malo hecno, da imam npr. pol računalnikov v registru, pol pa med materialom in podobno. Enako je s telefaxi, računskimi strojčki, itd. Hec je potem še z ZDDPO, pa odloženimi davki (ampak tega še nisem osvojila).

Ne vem. Če ne bo posebnega vpliva na davke, potem bom jaz tudi stvari, manjše od 500,00 EUR dajala med osnovna sredstva in drobni inventar na 04, že zato, ker ne mislim potem še posebej voditi nekega registra 'materiala' in delati zmede pri inventuri. Moje vodilo bo še naprej, istovrstna OS naj se obravnavajo na enak način.

In kadar dam sredstvo na 040 oz 041, takrat ga kot takega prikažem tudi v obrazcu DDV-O.

Kaj pa kaj drugi mislite?
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz tudi prikažem v obrazcu DDV-O samo OS in drobni inventar, ki ga knjižim na 040 oz 041.
LP :)
Odgovori