DOHODNINA - PAVZER - stanovanjski kredit

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
IRENEJA
Novinec
Novinec

DOHODNINA - PAVZER - stanovanjski kredit

Odgovor Napisal/-a IRENEJA »

Nekaj na to temo sem sicer že prebrala, pa mi še vedno ni vse jasno, zato prosim za pomoč. Poizkusila sem tudi program na e-davkih pa se mi v tem primeru ne zdi prav? :(
Imam sina-študenta. :P Imel je status študenta samo 9 mesecv in je v tem času zaslužil preko servisa 976.600 sit - v preostalih treh mesecih, ko ni bil več študent ampak pavzer, je zaslužil 674.400 sit.
Skupni znesek je 1.651.000 Sit, če pa odšetejem normirane stroške pa 1.485.900 Sit - ali je to preveč?
1. vprašanje: ali mu olajšava 1.200.000 Sit pripada (sorazmerni delež za 9 mesecev) ker v tem času ni "preveč" zaslužil.
2. vprašanje: če ga za prvih devet mesecev kot vzdrževanega družinskega člana prijavim Jaz - ali mu je za ostale tri mesece res avtomatično priznan sorazmerni delež splošne oljašave - 564.400 Sit.
3.vprašanje: ali mu pripada splošna 2% olajšava npr. dodatno zdravstveno zavarovanje.
4. Vprašanje: imam stanovanjski kredit (v evrih) za vzdrževalna dela (obnova,centralna ,fasada) na hiši kjer sem solastnik (v hiši živimo in nimamo druge)- ni mi jasno kam in kako vpisati kredit in obresti - izpisek je v evrih-po kakšnem tečaju se preračuna v sit.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljena!
1. V času statusa študenta je sin prejel 976.600 in ne presega sorazmernega dela dovoljenih obdavčljivih dohodkov (1,600.000 :12 X 9=1,200.000), kar pomeni da mu pripada tudi sorazmerni del posebne osebne olajšave 900.000 (1,200.000:12X9). Te prihodke vpiše pod oznako 1211. Ko presojaš ali je presegel obdavčljivi limit, se 10%-ov normativnih stroškov ne upošteva. Ti se upoštevajo pri ugotavljanju davčne osnove.
2. Če je sin 9 mesecev vzdrževani družinski član in uveljavljajo olajšavo za ta čas starši, potem sin ni upravičen do splošne olajšave v tem času. Splošna olajšava pri sinu in olajšava vzdrževanega družinskega člana se med seboj izključujeta. Ker pa je sin prejemal dohodke še po izgubi statusa študenta-torej kot pavzer mu v tem času pripada sorazmerni del splošne olajšave (za 3 mesece 141.100), ki jo davčni organ avtomatsko upošteva v odmernem postopku. Na prvi strani obrazca je potrebno vpisati tudi podatke o času, v katerem je imel status študenta.
3. Olajšave za različne namene v višini 2% davčne osnove niso vezane na vzdrževanega člana oziroma na posebno osebno olajšavo, zato mu pripada.
Kakšen bo učinek dohodninske napovedi:
1,651.000 X 0,90= 1,485.900 minus osebna olajšava 900.000= 585.900 minus splošna olajšava 141.100 = 444.800 minus 2% (od 1,485.900) 29.718 = obdavčljiva dohodninska osnova 415.082 X 16%= 66.413 dohodnina. Od tega odštejete morebitna plačila med letom.
4. Kar se pa tiče stanovanjskega kredita, menim, da gre pri vas za vzdrževanje obstoječe hiše, katere solastnik ste. Upoštevanje odplačila kredita (glavnice in obresti) kot olajšavo, je mogoče le pri zneskih plačil za nakup ali gradnjo za rešitev stanovanjskega problema (dodatnih 2% pod B, oziroma 4% pod C.). Če bi odplačevali kredit za nakup hiše, potem bi lahko uveljavljali anuitete v višini 4% davčne osnove.
Odplačilo kredita, ki ste ga v preteklosti najeli za vzdrževalna dela, se ne upošteva kot olajšava za različne namene. Če pa ste kredit najeli lani, potem imate prejete račune za ta dela in te izdatke uveljavljate pod A5.
Je razumljivo?
IRENEJA
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a IRENEJA »

Slovan, hvala za odgovor :szardi: - vse ok, razen pri kreditu mi še ni čist jasno, ali lahko vpišem obresti pod B ali ne. :shock: Namreč navodilo pri B je:Plačani zneski obresti od posojil, pridobljenih za rešitev stanovanjskega problema zavezanca navodilo pod C2 pa sledeče : Plačani zneski glavnice in obresti v zvezi s posojilom za nakup ali gradnjo stanovanjske hiše ali stanovanja za rešitev stanovanjskega problema zavezanca :?:
Meni so navodila zelo nejasna, :sjezik: namreč stanovanjski kredit je vsak kredit s katerim gradiš hišo in to ni nujno nova - tudi za vzdrževanje oziroma obnavljanje lahko vzameš stanovanjski kredit - vprašanje pa je ali se to šteje za "reševanje stanovanjskega problema" (seveda kot se vzame, če se ti hiša sesuje na glavo si takoj problem) :szalosten: - mogoče veš kje v zakonu je to napisano - sem mal iskala pa nisem našla.
Sej bistvo problema ni v znesku, ampak kaj je pravilno, da ti pol ne težijo :svprasaj: - a ja - a mogoče veš po katerem tečaju naj evre preračunam v SIT
Hvala. Ireneja
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Živjo!
Še enkrat kredit:
Ti v bistvu plačila anuitet za stanovanjski kredit, ki si ga najela za vzdrževanje hiše ne vpišeš nikamor. Pod B ali C bi vpisala, če bi kredit najela za nakup/gradnjo za rešitev stanovanjskega problema. Ti pa si ga najela za vzdrževalna dela - te izdatke vpišeš pod A5. Kako pa si uveljavljala olajšave v preteklosti (3%), ali si pod plačane zneske za vzdrževanje stanovanjske hiše vpisovala zneske anuitet ali plačila po računih?
Okrog teh razlik med A,B in C sem že precej odgovarjala - gre za kredit za nakup stanovanja ali graditev za rešitev stanovanjskega problema:
pod A4: bi vpisala glavnico kredita ("bremeni" 2% olajšavo za različne namene)
pod B: pa obresti- dodatna 2% olajšava
ali
pod C: anuitete plačane v letu 2005 za rešitev stanovanjskega problema v višini 4% od davčne osnove. (pod A in B pa nič)

Glede tečaja: uporabi se srednji tečaj Banke Slovenije na dan plačila.

Zakon o dohodnini (112.člen) ne opredeljuje pojma, kaj ti predstavlja rešitev stanovanjskega problema, loči le nakup za rešitev stanovanjskega problema in vzdrževanje obstoječega stanovanja ali hiše. V prvem primeru še ne razpolagaš z ničemer (si na primer najemnik, podnajemnik), v drugem primeru pa si že lastnik in lastnino vzdržuješ.

Stanovanjski zakon opredeljuje kaj je stanovanje in skupni prostori, te pa napotuje tudi na Pravilnik o kriterejih za ugotovitev primerne velikosti stanovanja, ki se uporablja pri dodelitvi neprofitnih stanovanj. Poglej morda boš kaj našla.
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a CIPRESA »

Pa meni se to zdi skrajno čudno da nemoreš uveljavljati sina kot vzdrževanega družinskega člana v primeru da napiše davčno napoved za dohodke ki jih je prejel za dela preko študentskega servisa v času statusa?

V primeru da ga vpišem kot vzdrževanega družinskega člana bo potemtakem sin plačal dohodnino ker se mu splošna olajšava ne bo odštela in nebo dobil nazaj povrnjen znesek akontacij ki jih je plačal med letom...a se vam ne zdi to malo čudno? Vzdrževan je bil celo leto ker je imel status študenta tako da imam jaz pravico da ga vpišem kot vzdrževanega družinskega člana hkrati pa ima tudi po zakonu on pravico da dobi povrnjene zneske akontacije ki jih je med letom plačal in če se mu splošna olajšava umakne potem jo na koncu še celo plača :?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Cipresa!
Zakon je jasen. Splošna olajšava in olajšava za vzdrževanega družinskega člana se med seboj izključujeta. Torej sin ne more hkrati uveljavljati splošne olajšave in vi olajšave za vzdrževanega družinskega člana. Lahko se prizna le enemu.
Sin ima iz naslova dohodkov iz študentskega dela (ob določenih pogojih o katerih je bilo veliko napisanega) posebno osebno olajšavo v letni višini 1,200.000 ter priznajo se mu 10% normirani stroški. Uveljavlja pa lahko tudi 2%-no olajšavo za druge namene.

Nikjer ni napisano, da ne moreš uveljavljati vzdrževanega družinskega člana v primeru, da sin napiše davčno napoved za dohodke, ki jih prejel preko študentskega servisa v času statusa. V odmernem postopku davčni organ ugotovi, da imaš vpisanega družinskega člana (davčna številka) in mu tako avtomatsko "odvzame" splošno olajšavo. 105. člen Zakona o dohodnini:
"Vsakemu rezidentu se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini 564.400 (vpisala sem znesek za leto 2005) letno, pod pogojem, da drug rezident za njega ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana".
Lep pozdrav!
Odgovori