Lep pozdrav,
v letu 2005 sem kupil stanovanje(prvo in edino) in lahko uveljavljam tako kupnino, kot tudi kredit za olajšavo. Zanima pa me naslednje: če vpišem tako kredit(in obresti) pod C in kupnino pod C(to da se A in C izključujeta sem že zasledil v vaših postih), oziroma če enega od obeh ne vpišem, pa bi ga nato koristil naslednje leto(oz. naslednjih 15 let) ali je to možno ali pa slučajno če kupnine letos ne bi uveljavljal je potem tudi naslednjih 14 let ne bi mogel več. Kot sem preizkušal v obrazcu pride isti rezultat če vpišem pod C samo kredit in obresti ali pa samo znesek kupnine, ali pa oboje, ker se tako ali tako upošteva le potrebna vrednost.(Domnevam da se olajšave pod C seštevajo ne glede na to kje so vpisane). Prav tako me zanima kako vpišeš znesek kupnine pod C? Ali moraš znesek kupnine razbiti na 15 enakih delov oz. ali je vseeno in lahko vpišeš tudi manjši znesek(ker je potrebni znesek za olajšavo krepko manjši od petnajstine celotnega zneska)?
Upam da nisem preveč zakompliciral...
Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav/M.
Dohodnina 2005 in nakup nepremičnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Menim, da je vseeno kaj boš uveljavljal, v obeh primerih lahko za nakup (bodisi lastna sredstva bodisi kredit) koristiš olajšavo 15 let. Izračun ti je prišel pravilen, ker ti izračuna 4% od davčne osnove in primerja z zneski vpisanimi pod C (v tej zaporedni se zneski seštevajo). Gre preprosto zato, da si stanovanje kupil z lastnimi sredstvi in kreditom. Jaz bi vpisala pod C1. 1/15 lastnih sredstev ter pod C2. plačane anuitete v letu 2005 (točen izračun, ne glede na to da bo v odmernem postopku upoštevano samo 4%). Mislim, da če ne bi ničesar vpisal pod C1. - letos, da ti v naslednjih letih tega ne bi priznali, saj zakon pravi (141.a člen) " .... uveljavlja v obdobju 15 let, ki se začne z letom plačila, tako da vsako leto uveljavlja del porabljenih lastnih sredstev".
V navodilih piše:C1: Zmanjšanje letne davčne osnove za porabljena lastna sredstva v letu 2005 se lahko uveljavlja 15 let, tako da se vsako leto uveljavlja del porabljenih sredstev.
C2 - vpišete zneske glavnice in obresti (anuitete), ki ste jih v letu 2005 odplačali v zvezi s posojilom, pridobljenim za rešitev stanovanjskega problema.
Ti verjamem, da je teh 4% znatno manj, kot pa je 1/15 porabljenih sredstev in še anuiteta povrh. Običajno napišem v napoved točne zneske, ne glede na to,da njihov seštevek za nekajrat presega olajšavo. Davčni organ mi tako prizna le zakonsko višino.
Lepo pozdravljen
V navodilih piše:C1: Zmanjšanje letne davčne osnove za porabljena lastna sredstva v letu 2005 se lahko uveljavlja 15 let, tako da se vsako leto uveljavlja del porabljenih sredstev.
C2 - vpišete zneske glavnice in obresti (anuitete), ki ste jih v letu 2005 odplačali v zvezi s posojilom, pridobljenim za rešitev stanovanjskega problema.
Ti verjamem, da je teh 4% znatno manj, kot pa je 1/15 porabljenih sredstev in še anuiteta povrh. Običajno napišem v napoved točne zneske, ne glede na to,da njihov seštevek za nekajrat presega olajšavo. Davčni organ mi tako prizna le zakonsko višino.
Lepo pozdravljen