SP

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mojcak
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

SP

Odgovor Napisal/-a mojcak »

Zivjo!

Sorodnik je pred kratkim odprl s.p. - keramičarstvo, zidanje, polaganje kamnov, ...
Glede na to, da ni zavezanec za DDV, račune mu bo vodila ena gospa z računovodskim servisom za prbl.15.000 sit/mesec, zanimajo pa me naslednje praktične stvari, ki so pomembne za pravilno papirno poslovanje:

1. Kako naj bo sestavljen račun, če ga izstavi končnemu uporabniku in kako, če ga izda zavezancu za DDV, glede na to, da sam (še?) ni zavezanec za DDV - predvsem me zanimajo glavne sestavine računa ter izkazovanje oz. neizkazovanje DDV na računu ter klavzule - če morajo biti (npr. Davek ni obračunan na podlagi X točke Y člena ZDDV ... )

2. Mi lahko bolj podrobno razložite načine nakazovanja denarja na TRR ter dvige in pobote - ali se lahko dviga gotovino, ko se gre nabavit material, ali je nujno placilo iz bancne kartice? Na forumu sem zasledila, da je največ 25.000 sit možno dvignit gotovine, ter da je potrebna posebna evidenca, koliko denarja se dvigne za gospodinjstvo. Torej je pretok denarja prost? Se lahko npr. iz poslovnega TRR plača položnico za telefon, elektriko, vodo za gospodinjstvo - se to šteje za stroške, ki zmanjšujejo prihodke, ali/in pod evidenco porabe za gospodinjstvo?

3. Kaj pa nakup na obroke? Zapade celotna vrednost pod strošek v enem mesecu, ali po obrokih, tako kot je plačevanje?
4. Kaj pa plačilo po obrokih - račun se izstavi na celoten znesek, z naročnikom se dogovori za plačilo po obrokih. Kako se prihodki prikazujejo - po računu ali po prilivih?

5. Kaj pa amortizacija, če se nabavi stroj, ki je potreben za opravljanje dejavnosti - tudi pride v upoštev?

Vprašanj imam še veliko, a naj bo za enkrat dovolj. Morda problemi le niso tako kompleksni kot se meni zdijo, sama sem namreč zaposlena v velikem podjetju - d.d. in se mi zdi da tako enostavno, kot si sorodnik predstavlja, pa tudi ne more bit.

Vsak začetek je težak, a verjamem, da bo z vašo pomočjo nekoliko lažji.

Hvala za vaše odgovore že vnaprej,

LP, Mojca
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Ne vem, mogoče se bo komu zdelo malce zlobno... moj odgovor pa je tak: če že imate gospo z računovodskim servisom (ki ne bo zastonj), naj ona malce razloži začetniške težave.
No, morda pa bo imel kdo več časa za vse odgovore.:???:

Anela
sandra
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sandra »

Se strinjam..Gospa,katera vodi računovodstvo naj bi odgovorila na vsa vprašanja.
Odgovori