Račun - stranka plača z gotovino

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
B0ris
Začetnik
Začetnik
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Račun - stranka plača z gotovino

Odgovor Napisal/-a B0ris »

Imam samo eno kratko vprašanje, na katerega nisem uspel najti odgovora na forumu.

Torej, stranka kupi blago in ga plača z gotovino. Izdam račun. Ali mora biti na računu napisano, da je plačano z gotovino, ali samo plačano ?
klelija
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: severna primorska

Odgovor Napisal/-a klelija »

Mi ponavadi nič ne napišemo na račun temveč stranki izdamo blagajniški prejemek kje vpišemo številko in znesek plačanega računa.Blagajniški prejemek obvezno poštemplamo z žigom plačano dne ........... in se pri žigu še podpišemo.
klelija
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Jaz pa ne izdajam blagajniških prejemkov, vendar na račun napišem, da je plačano z gotovino. Kako je pa čisto prav, pa ne vem, delam samo po navodilih računovodstva.
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Če vas prav razumem, vi nato nesete denar v računovodstvo, kjer vodijo blagajno. Tam napišejo blagajniški prejemek in priložijo račun, na katerem ste napisali, da je plačan. Če delate tako, potem je vseeno, ali je na računu napisano samo plačano, ali plačano z gotovino. Vi ste verjetno tudi podpisani, da ste dobili denar od vašega kupca, kar je tudi dokazano v blagajni.
Lep dan!
B0ris
Začetnik
Začetnik
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a B0ris »

Imam enostavno knjigovodstvo in ne vodim nobenih blagajniških prejemkov. To me zanima recimo če gledam iz stališča stranke. Če na računu ne piše, da je plačan, potem stranka nima nobenega zagotovila da je to res plačala (z gotovino).
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Imam podjetnike, ki račune plačujejo enkrat z gotovino, drugič s položnico, tretjič preko trr. Če je na računu napisano zgolj, da je račun plačan, najprej preverim trr. Če plačila ne najdem, iščem med položnicami. Če tudi tam ne najdem, predvidevam, da mi je morda še niso dostavili v knjiženje in pokličem izdajatelja računa, da preveri način plačila. Če ugotovimo, da je plačan v gotovini, zaprosim za potrdilo o prejemu gotovine in običajno sem uspešna.
Odgovori