vzdrževani družinski član , da ali ne ?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

vzdrževani družinski član , da ali ne ?

Odgovor Napisal/-a birsa »

Soproga, prijavljena na zavodu za zaposlovanje, še vedno nezaposlena, je od januarja do oktobra prejemala od zavoda za zaposlovanje nadomestilo za brezposelnost, bruto skupaj nekaj čez 800.000 sit, odtegnili so ji socialne dajatve in akontacijo dohodnine. Oddala bo dohodninsko napoved, ker bo sigurno akontacijo dohodnine dobila povrnjeno.
Vprašanje: ali jo smem v svojo dohodninsko napoved prijaviti kot vzdrževanega družinskega člana, če ja, ali celo leto, ali samo zadnja dva meseca, ali zraven navedem njena lastna sredstva-vsoto z zavoda ?
pozdrav
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Ja kje ste "strokovnjaki". A res ne zna noben odgovorit. Ali bom res za to moral plačati kakemu parazitskemu davčnemu svetovalcu, ki izkorišča bedaste zakone, da se ima kam prisesat in pit kri.?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljen!
Brez hude krvi!
109. člen Zakona o dohodnini: za vzdrževanega družinskega člana zavezanca se šteje zakonec, ki ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti, nima lastnih sredstev za preživljanje ali so ta manjša od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana . . . . itd.

Iz tega se da sklepati, da v primeru ko je imel zakonec svoje lastne dohodke, ki presegajo znesek 474.900 (v vašem primeru je žena imela nekaj čez 800.000 bruto), ne morete uveljavljati te olajšave. Pomeni, da je ne morete vpisati med vzdrževane družinske člane (ne za dva meseca in ne za celo leto). Lastnih dohodkov vzdrževanih družinskih članov ne vpisujemo nikamor. Pri podatkih o vzdrževanih družinskih članih je mogoče vpisati v stolpec 7: Znesek prispevkov za preživljanje-plačane preživnine za otroke.
Lep pozdrav!
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

hvala za odgovor. Vseeno se mi poraja še eno vprašanje: Kaj pa če imaš otroka, ki konča šolanje junija - nima dohodkov in ga vsekakor vzdržujem jaz. Julija se zaposli, avgusta prejme prvo plačo, torej do konca leta 5 plač, kar lahko presega znesek 474.900 SIT, in bi potem ne bil več vzdrževani član. Vendar jaz sem ga vzdrževal prvih sedem mesecev, in bi potem ne bil upravičen do sorazmerne olajšave ! ? Če pa sem v tem primeru, zakaj ne bi bil tudi v obratnem, se pravi, če družinski član ima službo prva 2 meseca, plačo nad navedeno, potem pa naj se s to plačo preživlja sam nadaljnjih 10 mesecev? Ni logično, niti normalno.
Prosim pojasnite še to. Pozdrav
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

našel sem še sledeče pojasnilo:

Vzdrževani zakonec
Pojasnilo DURS, št. 091-1/2006, 14. 2. 2006
Zavezanec sprašuje, ali ob prekinitvi delovnega razmerja velja, da partner lahko brezposelnega prijavi kot vzdrževanega tisti mesec, ko je postal brezposeln, ali naslednji mesec, ko je dejansko dobil izplačilo zadnjega osebnega dohodka. Pojasnjujemo:

Za vzdrževanega družinskega člana zavezanca v skladu s prvim odstavkom 109. člena ZDoh-1 velja tudi zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, nima lastnih sredstev za preživljanje ali so ta manjša od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana.

Navedeno pomeni, da se zakonec lahko uveljavlja kot vzdrževani član že tisti mesec, ko je postal brezposeln, če so njegovi prejemki (obdavčljivi in oproščeni) manjši od zneska olajšave za vzdrževanega družinskega člana, preračunanega za čas vzdrževanja.

Tega si ga ne znam razložiti smiselno. Mar to pomeni, da zakonec v mesecih ko ga hočem uveljavljati v davčni olajšavi kot vzdrževanega člana ne sme prejeti mesečno 1/12 od 474.900 Sit kakršnihkoli prihodkov (pa čeprav je v mesecih, ko je bil zaposlen, prejemal, recimo, poslansko plačo). Če pa 10 mesecev prejema neko nadomestilo, ki preseže skupno 474.900, in od katerega človek ne more preživeti, pa ga ta preostala dva meseca zakonec ne sme upoštevati kot vzdrževanega člana.
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

prosim SLOVAN-a, če bere kaj forum, ker mi je že enkrat odgovoril, če mi lahko še enkrat na moj zadnji prispevek s pojasnili DURS-a.
pozdrav
ali pa kdo drug, ki se mu o tem kaj več sanja, kot meni
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljen!
Malo debate na tvoje predzadnje vprašanje oziroma tvojo dilemo. Sin je v tvojem primeru vzdrževan 6 mesecev in imaš pravico do olajšave za vzdrževanega družinskega člana za 6 mesecev oziroma do 6/12 od zneska 474.900. Od 1.7. je zaposlen in prejema dohodke iz zaposlitve (res da je v letu prejel le 5 mesečnih plač, vendar je z dnem zaposlitve izgubil status vzdrževanega družinskega člana) zato njemu pripada 1/2 letne splošne olajšave.
Glede tvoje druge dileme, ko si prebral pojasnilo na straneh DURS-a: Teh olajšav si ne moreš razložiti smiselno. Tvoja trditev je popolnoma pravilna, v trenutku ko ima vzdrževana oseba več dohodkov kot je za njega olajšava, ga ni mogoče uveljaviti kot vzdrževano osebo. Pri tem ni pomembno ali je poslanec ali pa prejemnik minimalnega nadomestila za brezposelnost. To pa je "življenje". Nobena zakonodaja ne upošteva človeških stisk, pomembne so številke in odstotki.
LP
birsa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

hvala za odgovor
pozdrav
Odgovori