Jaz imam vedno drugačno evidenco kot davčna, ker imam knjiženih 11 akontacij, oni pa 12. Skratka nekaj delam narobe ali kaj.
knjiženje akontacij davka od dobička
Moderator: Mirko Zbačnik
knjiženje akontacij davka od dobička
Dragi moji, kako vi poknjižite akontacijo davka od dobička, ki se plača do 10.januarja za preteklo leto in mora biti torej nekako tudi knjižena v preteklem letu.
Jaz imam vedno drugačno evidenco kot davčna, ker imam knjiženih 11 akontacij, oni pa 12. Skratka nekaj delam narobe ali kaj.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če se mi prav svita, naj bi bilo ob koncu let oblikovali kratkoročno obveznost, katere saldo se razlikuje ravno zaradi plačil z zamikom. Nekako z januarskim obrokom naj bi pokrili lansko, a s februarjem imamo že novo akontacijo (v višini lanske), poračun sledi šele aprila. Lahko se zgodi, da imate celo preplačilo, za katerega pa oblikujete terjatev.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Knjiženje akontacije davka iz dobička za december morate opraviti že v decembru z interno temeljnico (npr. 810/26) oziroma na tisti konto v debet, kamor knjižite mesečne akontacije. Ko ugotovite obveznost po davčnem obračunu knjižite še razliko med obveznostjo in plačanimi akontacijami ali izkažete terjatev za preplačilo davka.
Ker pa niste napisali preko katerega konta evidentirate mesečne obveznosti (ali 16/ ali 81/), vam nadaljevanja knjiženja po obračunu ne morem prikazati.
Lep pozdrav
Ker pa niste napisali preko katerega konta evidentirate mesečne obveznosti (ali 16/ ali 81/), vam nadaljevanja knjiženja po obračunu ne morem prikazati.
Lep pozdrav
RE:knjiženje akontacije davka od dobička s.p.
Kako pa knjižite v primeru, če smo odločbo poknjižili na 932/264 in akontacije plačilo 264/110? 
diana