Prezivnina!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Klemn Klemn
Nov član
Nov član
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Prezivnina!

Odgovor Napisal/-a Klemn Klemn »

Zanima me, ker sem opravicen do prezivnine, ampak jo ne dobim? Mi jo ni treba vpisati v dohodnino ali pac in zakaj? Ter kako naj dokazem, da jih nisem dobil izplacanih? hvala in lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Po lastnih izkušnjah sodeč, boste morali tožiti, če preživnine ne dobivate in želite to dokazati ... V nasprotnem primeru se bo ta preživnina obravnavala, kot da jo prejemate (meni jo avtomatično prištejejo k dohodkom družine, ko mi izračunavajo štipendijo in otroški dodatek).
Klemn Klemn
Nov član
Nov član
Kontakt:

To, kar ste vse nastela, ti vse avtomatično sestejejo, a potem ti ni treba to napisati v dohodnino? Sam a nista stipendija pa otroski neobdavcljiva?
hvala za odgovor in lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

štipendija in otroški dodatek sta neobdavčljiva (štipendija do določenega zneska). ne vem pa, kako je s preživnino (nisem še odkrila, kam naj jo vpišem, če sploh).

želela sem le pojasniti, da boste, če boste želeli dokazati, da preživnine ne prejemate (mogoče v druge namen), morali tožiti.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Preživnina ni dohodek in ni obdavčena ter se ne vpisuje v davčno napoved.

Priživnino plačuje za preživljanje svojega otroka eden od staršev, ki je ta denar načeloma zaslužil z delom in je torej kot plača že bil obdavčen. Kot starši smo dolžni preživljati svoje otroke in je to edini smisel preživnine. Saj tudi zneska, ki ga porabi starš, ki živi s svojim otrokom ne vpisujemo v davčno napoved prejemnika ( torej otroka ).

Tisti starš, ki preživnino daje pa jo mora vpisati samo v primeru, da uveljavlja celotno ali delno olajšavo za otroka. Če ne prispeva k otrokovemu preživljanju namreč nima pravice do olajšave.

Pozdrav vsem,

MG
Klemn Klemn
Nov član
Nov član
Kontakt:

Stvar je taka da sem jaz porocen, in se stvar spremeni, zivimo pa stran od mojih starsev, tako je ta stvar, kaj pa zdaj sto prezivnino se jo vpise ali ne, G.MG? hvala za odgovore in lp
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Klemn Klemn če prav razumem ste vi prejemnik preživnine ?
V davčno napoved jo v nobenem primeru ne vpisujete.

Če ste poročen se dolžnost plačevanja preživnine vašim staršem prekine, ker vas niso dolžni več preživljati ( razen do 18. leta vendar v tem primeru verjetno niste poročen ) ampak vas je dolžan preživljati vaš zakonec.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori