Pozdravljeni!
Upam da me ne boste popljuvali zaradi morebiti neumnimi vprašanji, vendar sem nov v tej stvari zato mi bo vsaka inf. dobrodošla;)
1. Imamo namreč manjše športno društvo (prometa cca.500.000SIT), vodimo knjigo prihodkov in odhodkov. Ali je vodenje blagajne obvezno, ter kako to izgleda??
2. Poleg tega me zanima, v SRS33 sem prebral da lahko društvo katerega prihodki so manjši od milijona tolarjev vodi le knjigo prejemkov in izdatkov (blagajniški dnevnik). Ali mi lahko razložite kako to izgleda.
3. v društvu imamo manjši interni bife, kar je društvu nepridobitna dejavnost. Kako se vodijo knjige za tak bife? Na dan se zgodi da se proda tudi samo eno pivo, ali to pomeni da moramo vsakih 300SIT položiti na TRR?
Verjamem da gre za splošna vprašanja vendar nekje moram začeti;);)
še enkrat hvala za inf.
Spet društvo;)
Moderator: Mirko Zbačnik
Blagajna je sprejemanje gotovine v poslovnih sistemih in izplačevanje gotovine iz poslovnega sistema: v tvojem primeru je poslovni sistem športno društvo. Seveda je vodenje blagajne gotovine obvezno, zraven še mora biti dodan sklep o višini blagajiškega maksimuma, ki si ga določite sami in, ki vam določa dnevno maksimalno količino gotovine v blagajni. Kar je nad morate vložiti na TRR, za kar morate izpisati blagajniški izdatek. Če so prihodki manjši od milijona, potem lahko vodite blagajno z naslednjimi listinami: blagajniški prejemek (sprejemanje gotovine), blagajniški izdatek (izplačevanje gotovine) in blagajniški dnevnik, ki je pomožna poslovna kniga in na keterem izpisujemo vse poslovne dogodke, ki se zgodijo v toku enega dne. Višina novega stanje gotovine mora biti enaka enaki količini denarja, ki jih ima blagajnik v blagajni. Blagajniški dnevnik lahko kupite v knjigarnah. Račune lahko plačujete z gotovino, če posamezno plačilo ni večje od 100.000,00 SIT. Sicer pa plačate z TRR (napišete plačilni nalog, če dobite položnico pa sam plačate (zraven štampilja in podpis blagajnika). Lahko tudi napišete menico, kar pa je zahteven postopek...
S.p.: če blagajnišega maksimuma nimate določenega preko blagajne, ne smete plačevati ničesar z gotovino, vse gre preko TRR, kar pa včasih ne moremo napravit ažurno in dosledno.
S.p.: če blagajnišega maksimuma nimate določenega preko blagajne, ne smete plačevati ničesar z gotovino, vse gre preko TRR, kar pa včasih ne moremo napravit ažurno in dosledno.