Potovanja v tujino

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
potovanja
Novinec
Novinec

Potovanja v tujino

Odgovor Napisal/-a potovanja »

Spoštovani,

na temo mojega vprašanja je bilo sicer kar nekaj že napisano ampak vseeno, vsaj v celotnem okviru nisem zasledil. Če se pa motim se oproščam, da smetim.
Delam v mednarodnem podjetju ki ima odprto podružnico tudi v Sloveniji kot d.o.o. Sedaj začenjam delati za holding s tem, da se bo moji pogodbi enostavno pripisal aneks zaradi spremembe plače. Uradno bom še vedno zaposlen v Sloveniji. Bom pa v povprečju štiri delovne dni v tujini in to povsod po Evropi. Večina poti bom prepotoval z letalom nekaj pa tudi z avtom. Imam službeni avto, magno za gorivo, poslovno kreditno kartico za nenadejane stroške in letalske karte plačuje podjetje.
Moja vprašanja vam pa so;
- koliko dnevince mi pripada če sem odsotem VEČ kot 24 ur od doma in glede na to, da direktnih stroškov z potovanji naj nebi imel. Je to 20% ali kaj več. Ko sem pregledoval malo forume sem zasledil, da tudi nekaterim ki so že postavljali taka vprašanja ni bilo povsem jasno.
- ali mi pripadajo kakšna nadomestila zaradi tega ker bom delo opravljal izven Slovenije in ker bom po več dni odsoten od družine.

Najlepša hvala za odgovore, če pa potrebujete še kakšna pojasnila jih bom kolikor bo v moji moči z veseljem posredoval.

LP
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Pripada vam celotna dnevnica, ki pa se zmanjša za 15% v kolikor imate plačan zajtrk in 35% + 35% za kosilo in večerjo. Torej pri vseh zagotovljenih obrokih (npr.poln penzion), dobite 20% dnevnico, ki pa se razlikuje od države do države (ravno tako posamezna mesta). Kakšno drugo nadomestilo vam ne pripada, to da ste ves čas na službeni poti ne pomeni da živite drugje.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Vaše podjetje lahko v internih aktih opredeli, da je vaše delovno mesto v tujini in vas obravnava kot detaširanega delavca. V tem primeru to ni službena pot ampak je delo v tujini. Pravtako v internem aktu opredeli, da vam za povračilo stroškov pripada dnevnica. Pri plači pa se za dneve ko ste v tujin obračuna dodatek na delo v tujini ( opredeli se v internih aktih ) pri vseh podjetjoih, ki jih poznam je to 50 %.

Od redne plače se plačajo vis prispevki in dohodnina od tega dodatka pa se prispevki ne plačajo ampak se všteva samo v osnovo za dohodnino.

Prilagam vzorec obračuna. Več informacij lahko dobite na spletu pod naslovom "detaširani delavci", " detašma" in podobno. Pazite samo, ker se detašma drugače obravnava za državne organe in organe EU kot za nas "navadne smrtnike " .

http://www.gov.si/durs/other/Davcni_bilten_feb-2005.pdf

Pozdrav vsem,

MG
potovanja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a potovanja »

Najlepša hvala za odgovore
Odgovori