ODDAJA V NAJEM ALI V UPORABO
Moderator: Mirko Zbačnik
-
stanovanjska
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
ODDAJA V NAJEM ALI V UPORABO
ALI MOGOČE KDO VE, KAKŠNA JE RAZLIKA MED DAJANJEM NEPREMIČNINE V NAJEM OZ. DAJANJEM NEPREMIČNINE V UPORABO. NATANČNEJE: SPRAŠUJEM ZARADI 79. ČLENA PRAVILNIKA O DDV (UR.L.17/2004,STRAN 1724), KER GA NE RAZUMEM PRAV DOBRO. TOREJ - ALI MI LAHKO KDO S KMEČKO LOGIKO POVE RAZLIKO MED ENIM IN DRUGIM.
HVALA IN LEP POZDRAV VSEM SKUPAJ.
HVALA IN LEP POZDRAV VSEM SKUPAJ.
Dati v uporabo pomeni, da nekdo uporablja vaš prostor za krajši čas - na primer za izvedbo seminarja, kongresa, veselice - lahko je tudi več kot en dan. Pri tem pa nima razpolagalne pravice. Dati v najem pa pomeni praviloma za daljši čas, običajno s pogodbo, najemnik ima razpolagalno pravico (lahko popravi luknje v steni ali namesti nove žaluzije ipd.)Tako nekako smo debatirali na semimarjih in je kmečka logika, kakšna bo pa davčna logika, pa ne vem natančno. LP Alena
Tudi jaz sem danes to slišala na seminarju, vendar mi še vseeno ni jasno, kako je, če da podjetju v najem poslovne prostore fizična oseba, ki ni davčna zavezanka in imata stranki sklenjeno še staro pogodbo. Ali je treba novo pogodbo in ali je treba obračunavati slučajno DDV ? Precej površno je bilo povedano, oz,.samo en delček, potem pa ne veš,kam bi uvrstil.Verjetno se veže na stare seminarje, kjer pa nisem bila. Kdo ve za pomoč?
Tanja, mislim da ne. Po mojem mnenju je to najemnina.
Glede najemodajalca - fizične osebe: ta ne izda računa, najemnik (podjetje) sestavi obračun in REK obrazec. Fizična oseba seveda ne zaračuna DDV, razen če ni v zadnjih 12 mesecih z najemnino dosegla promet 5.000.000,00 - kar je pa najbrž redko. LP Alena
Glede najemodajalca - fizične osebe: ta ne izda računa, najemnik (podjetje) sestavi obračun in REK obrazec. Fizična oseba seveda ne zaračuna DDV, razen če ni v zadnjih 12 mesecih z najemnino dosegla promet 5.000.000,00 - kar je pa najbrž redko. LP Alena
Menim, da Tanja ve, da gre za najem, vendar po novem ločimo najem:
- dajanje nepremičnin v upravljanje (oproščena dejavnost)
- dajanje nepremičnin v uporabo (DDV 20 %).
Sama, glede na obstoječo literaturo, mislim, da vrsta najema ni pogojena z dolžino trajanja najema, pač pa z opredelitvijo v pogodbi. Mislim, da mora biti točno definirano v pogodbi za kakšen najem gre, ali se skrb za obratovanje in vzdrževanje prenese na najemnika, ne glede na to kdo nosi stroške za vzdrževanje in v Tanjinem primeru gre verjetno za upravljanje. Sami imamo podoben primer, le da je najemnik fizična oseba in nepremičnina stanovanje. Dodali bomo aneks k pogodbi in opredelili vrsto najema.
lp
Magda
- dajanje nepremičnin v upravljanje (oproščena dejavnost)
- dajanje nepremičnin v uporabo (DDV 20 %).
Sama, glede na obstoječo literaturo, mislim, da vrsta najema ni pogojena z dolžino trajanja najema, pač pa z opredelitvijo v pogodbi. Mislim, da mora biti točno definirano v pogodbi za kakšen najem gre, ali se skrb za obratovanje in vzdrževanje prenese na najemnika, ne glede na to kdo nosi stroške za vzdrževanje in v Tanjinem primeru gre verjetno za upravljanje. Sami imamo podoben primer, le da je najemnik fizična oseba in nepremičnina stanovanje. Dodali bomo aneks k pogodbi in opredelili vrsto najema.
lp
Magda