Dohodnina - vzdrževani družinski član?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marija ana
Novinec
Novinec

Dohodnina - vzdrževani družinski član?

Odgovor Napisal/-a marija ana »

Lep pozdrav!
Imam hčerko, ki je bila v lanskem letu
- kot študent brez statusa od jan - sept
- prijavljena na Zavodu za zaposlovanje od okt - dec.
1.Preko študentskega servisa je zaslužila 501.601 SIT ter plačala tudi akon.dohodnine v znesku 24.826 SIT,
2.Obresti, ki niso obdavčene 7.400 SIT
Ali jo lahko prijavim kot vzdrževanega družinskega člana (če jo lahko, ali moram kam vpisati njene prihodke), ali mora hčerka sama oddati dohodnino? Hvala za odgovor!
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Vi prijavite hčerko kot vzdrževani član, vaša hčerka pa mora tudi izpolniti svojo polo za dohodnino, kjer napiše podatke o dohodku prejeti v času brez statusa, št. 1212. Če ne bo oddala vaša hči oddala pole, ne bo dobila vrnjene dohodnine. Obresti vpiše vaša hči pod 4301.
Lep dan!
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Če dobiš prejemke preko študentskega servisa v času brez statusa, ti ne pripada posebna olajšava (1.200.000 sit), prav tako ostane brez splošne olajšave (564.400 sit), če jo mama prijavi kot vzdrževanega člana. Menim, da tukaj ne pride do povračila akontacije dohodnine.
Lp
Orionka
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Orionka »

Marija Ana, jaz vam priporocam, da si pri izracunu pomagate s kaksnim programckom (meni osebno je najbolj vsec od pasadene - je bil tudi predstavljen tukaj na tej strani, ker lahko po mili volji vnasas od kdaj do kdaj je imela status, od kdaj do kdaj je bila vzdzevani clan, kolk je placala akontacije, obresti, olajsave - na dursovi strani mi ni uspelo najti kam naj vpisem ce me je kdo imel prijavljeno kot vzdrzevanega clana), preracunate se zase... potem se pa malo "igrate" in preracunavate koliko dohodnine bi morali vi placati ce jo ne prijavite kot vzdrzevanega clana, koliko ona dobi nazaj, koliko ce jo samo za doloceno obdobje prijavite (sem slisala, da se tudi to da, pa tudi v obrazcih se mi zdi da je mozno vpisati od katerega do katerega meseca je bil kdo vzdrzevani clan)...
poglejte kaj se vama (obema!) najbolj splaca in pac potem tako napisita...

Ne vem ce je moj odgovor cist pravilen, ce ni, bom zelo vesela, ce me bo kdo popravil :)

lp Orionka
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Hčerko uveljavljate kot vzfrževanega družinskega člana za obdobje, ko je bila prijavljena na borzi to je oktober - november in vam zanjo pripada sorazmerni delež olajšave za otroka (118725,00sit). Hčerka vloži svojo dohodninsko napoved in ji pripada splošna olajšava za prvih devet mesecev ko je bila brez statusa in sicer sorazmerni del (423,300 sit). Dohodnino bo dobila vrnjeno glede na izračun, vendar naj ne pozabi uveljavljati zmanjšanje 2% olajšave dokazljive z računi.
Če je zaslužila 501.601 sit se ji ta sredstva zmanjšajo za 2% to je 10.032 sit, tako ostane 491.569 sit zmanjšano za splošno olajšavo- sorazmerno 423.000,00 sit in ostane 68.569 sit, kar pade v lestvico 16% torej je davek 10.971,00 sit in dobi razliko 13.855 vrnjeno.
Obresti pa se ne štejejo v dohodninsko osnovo, ker ne presega 300.000,00 sit.

Če sem se zmotila, naj me kdo popravi.

p.s. Njenih prihodkov ne morete vpisati nikamor, ker letos to ni mogoče nampreč vpis lastnih sredstev vzdrževanih družinskih članov).

:szardi:
2xt
zds
Nov član
Nov član

Študent brez statusa kot vzdrževani družinski član

Odgovor Napisal/-a zds »

Brez preračunavanja bo šlo težko

Odgovor si poglejte na
http://www.zds.si/si/podrocja_delovanja ... nski_clan/
anga
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a anga »

V letu 2005 in tudi letos imam status študenta. Preko štud. servisa sem prejel 580.000 SIT in plačal 22.000 dohodnine. Z bratom, ki je končal študij in je bil do 1.6.2005 prijavljen na zavodu kot iskalec prve zaposlitve sva prejemala družinsko pokojnino oz. pokojnino po umrlem očetu (49.000 SIT/mesečno). 1.6.2005 se je brat zaposlil in pokojnino prejemam sam. Zanima me sledeče:
-ali moram sorazmerni del oz. kolikšen del pokojnine in pod katero rubriko vpisati v svojo dohodninsko napoved?
-kako mora to v napoved vpisati brat, če sploh?
-ali (to mislim, da lahko) me lahko mama prijavi kot vzdrževanega člana?
-ali lahko za 5 mesecev, dokler se brat ni zaposlil, prijavi tudi njega kot vzdrževanega člana, kar je tudi bil.
Nekje sem slišal, da se družinska pokojnina ne šteje v osnovo za dohodnino. kako je s tem?
Če je kdo seznanjem s temi zadevami, bom vesel odgovora.
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

Ker je tvoj pšrejemek preko študenta večji od 564400,00 kot znaša splošna olajšava moraš san vložiti dohodninsko napoved, razen tega pa si preko študenta imel še drugi obdavčljivi prihodek - pokojnino. Vpišeš je v znesku, kot je na obvestilu - moral si ga prejeti od izplačevalca in se vpiše pod številko navedeno pred zneskom. Plačano akontacijo dohodnine boš verjetno dobil povrnjeno v celoti. Mama te ne more dati kot vzdrževanega družinskega člana, saj si zraven študenta prejemal še pokojnino, razne tega pa tvoji prihodki presegajo splošno olajšavo 564.400,00 sit in tako tudi njeno olajšavo za vzdrževanega druž.člana. Dohodninosko napoved moraš vložiti sam.
Tudi brat mora vložiti svojo dohodninsko napoved, saj je zdraven pokojnine v letu 2005 imel še obdavčljivi dohodnek - plačo, ki sigurno presega 564.400,00 splošne olašave in je tako zavezan za vložitev napovedi. Mama ga ne more vpisati kot vzdrževanega družinskega člana zaradi pokojnine, ki jo je prejemal.

:szardi:
2xt
nutcasev
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a nutcasev »

Sin je od oktobra 2004 naprej student brez statusa - pavzer, se pravi do oktobra 2005 prvo leto, in od takrat naprej drugo leto. V letu 2005 je zasluzil 671.000sit z delom preko studentskega servisa (akont. dohodnine 54.669). Ni vpisan na zavodu za zaposlovanje kot iskalec dela, le kot občan oz drzavljan zaradi osn. zdr. zav. Ali ga lahko prijavim kot vzdrzevanega clana (a2 ali a4)?
Hvala za odgovor.
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Pozdravljeni, situacija je res malo zapletena. Vaš sin mora oddati napoved, ker je njegov zaslužek višji kot je splošna olajšava 564.400 sit.
Predvidevam, da je ŠS vpisal njegov zaslužek pod oznako 12.11, kar je pomembno in pomeni, da je imel v letu 2005 še status do 30.9.05, vi pa ga za lahko za celo leto 2005 uveljavljate kot vzdrževanega člana. Izračunajte koliko dobite vi v primeru, če ga uveljavljate kot vzdrževanega člana. Samo v primeru, če ga vi uveljavljate kot vzdrževanega člana za celo leto in da ni imel statusa - oznaka ŠS pod 12.12, bo vaš sin plačal 40.023 sit, drugače pa dobi vrnjeno. Glede na to, da je njegov znesek dohodnine visok, se splača narediti nekaj izračunov, uveljavlja naj tudi 2 % olajšav pod A. Tudi sama imam podoben primer, zato bom vesela še kakšnega predloga, lep pozdrav
nutcasev
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a nutcasev »

Oznaka SS je 1212, se pravi izplacano v obdobju brez statusa. Izracun sledi. Ce ga prijavim za vzdrzevanega clana, placam 4.000sit, in on odda napoved in placa 40.000sit. Skupaj torej 44.000sit. Ce ga ne prijavim za vzdrzevanega clana, placam 185.000sit on pa dobi vrnjenih 54.000sit (pustimo malenkost, da nasa ljuba drzava izplacuje sele konec leta :)). Skupaj torej 131.000sit doplacila. Torej je bolje ce ga prijavim. Problem je, da ne vem ali ga sploh lahko prijavim, ker oznaka A2 definira vzdrzevanega clana kot otroka 18.-26. let, ce nadaljuje studij s prekinitvijo do enega leta in nima rednih dohodkov - dvoumno (sin je star 22, pavzirati je zacel oktobra 2004, vendar v letu 2005 ni nadaljeval studija, ampak je se naprej, na zalost, pavziral - torej??). Druga moznost je oznaka A4, ki vzdrzevanega clana definira kot otroka nad 18 let, ki se ne izobrazuje in je za delo sposoben, ce je prijavljen pri sluzbi za zaposlovanje in zivi s starsi v skupnem gospodinjtvu in nima lastnih sredstev oz. so ta manjsa od visine posebne olajsave (v tem primeru ne vem kaj pomeni "prijavljen pri sluzbi za zaposlovanje" - ni iskalec dela, se je pa seveda moral prijaviti za osnovno zdravstveno zavarovanje, druga stvar pa je, da je s studentskim delom presegel visino olajsave (zasluzil 671.000sit)). Torej ali ga sploh lahko prijavim za vzdrzevanega clana? Hvala za pomoc!
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Žal je novi Zdoh precej nenaklonjen študentom pavzerjem in še marsikomu. Po vsej verjetnosti sina res ne morete uveljavljati kot vzdrževanega člana, ker ne izpolnjuje zahtevanih pogojev. ŠS namreč pošiljajo DURSu podatke o zaslužkih študentov in njihovem statusu, kazen za napačen prikaz podatkov pa tudi ni ravno nizka - od 100.000 do 300.000 sit, tako da na žalost nimate izbire. Sina ste po vsej verjetnosti uveljavljali kot vzdrževanega člana že med letom, tudi iz tega razloga bo veliko staršev študentov pavzerjev moralo doplačati dohodnino. Lep pozdrav
Odgovori