Pozdravljeni,
sem s.p. in želim s fizično osebo skleniti pogodbo o posredovanju. on bo iskal kupce za moje storitve, jaz mu bom za vsako sklenjeno pogodbo izplačal dogovrjeno provizijo. Vendar pa preden skleneva pogodbo, morava razmisliti o najugodnejši davčni varianti za njega. Ali te provizije predstavljajo njegov dohodek iz opravljanja dejavnosti ali iz drugega pogodbenega razmerja, ali kaj tretjega? On ni zaposlen pri meni, to delo bo opravljal samostojno in le občasno. Od vrste dohodka je namreč odvisen način obdavčitve. Imate kakšno idejo, kakšne vrste dohodek je to za fizično osebo in kako je obdavčen?
Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem. LP
pogodba o posredovanju s fizično osebo
Moderator: Mirko Zbačnik
Dohodek iz dejavnosti ima lahko samo nekdo ki je registriran za opravljanje dejavnosti (s.p. ali pa samostojni kulturni ipd. delavci). Če je tako, potem izda račun in ti kot naročnik ta račun plačaš. Če pa ni registriran pa bi bilo težko govoriti o avtorskem delu (10% normiranih stroškov in 25% dohodnine), ker to ni avtorsko delo. Glede na prvotno vprašanje pa sem bila prepričana da bodoči partner nima registrirane dejavnosti, kar pomeni neugodno podjemno pogodbo.