pogodba o posredovanju s fizično osebo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dolar
Novinec
Novinec

pogodba o posredovanju s fizično osebo

Odgovor Napisal/-a dolar »

Pozdravljeni,

sem s.p. in želim s fizično osebo skleniti pogodbo o posredovanju. on bo iskal kupce za moje storitve, jaz mu bom za vsako sklenjeno pogodbo izplačal dogovrjeno provizijo. Vendar pa preden skleneva pogodbo, morava razmisliti o najugodnejši davčni varianti za njega. Ali te provizije predstavljajo njegov dohodek iz opravljanja dejavnosti ali iz drugega pogodbenega razmerja, ali kaj tretjega? On ni zaposlen pri meni, to delo bo opravljal samostojno in le občasno. Od vrste dohodka je namreč odvisen način obdavčitve. Imate kakšno idejo, kakšne vrste dohodek je to za fizično osebo in kako je obdavčen?

Za odgovore se vam vnaprej zahvaljujem. LP
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Najbolj logična bi bila podjemna pogodba, v kolikor nima možnosti izdajanja računov. Ni pa finančno najbolj ugodna. Če je zaposlen kje drugje in pričakujeta veliko prometa morda ne bi bilo slabo da odpre popoldanski s.p.
dolar
Novinec
Novinec

Kako pa je obdavčena podjemna pogodba?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

6%+20%+25% dohodnina+ pavšal za zdravstveno ki je trenutno nekaj čez 640SIT
dolar
Novinec
Novinec

To je pa res finančno neugodno. Kaj res ni ugodnejše variante? Ne moreš reči, da je to dohodek iz dejavnosti za enkraten posel? V tem primeru se odtegne akontacija dohodnine po st. 25% od davčne osnove, zmanjšane za 10% norm. stroškov, kajne?
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Dohodek iz dejavnosti ima lahko samo nekdo ki je registriran za opravljanje dejavnosti (s.p. ali pa samostojni kulturni ipd. delavci). Če je tako, potem izda račun in ti kot naročnik ta račun plačaš. Če pa ni registriran pa bi bilo težko govoriti o avtorskem delu (10% normiranih stroškov in 25% dohodnine), ker to ni avtorsko delo. Glede na prvotno vprašanje pa sem bila prepričana da bodoči partner nima registrirane dejavnosti, kar pomeni neugodno podjemno pogodbo.
dolar
Novinec
Novinec

ne, res nima registrirane dejavnosti, bo pa verjetno to moral narediti.

Najlepša hvala za odgovore. LP
Odgovori