Mi lahko kdo pojasni določila pri uveljavljanju olajšav glede vzdrževanega družinskega člana, ki je bil vzdrževan le del leta (npr prve tri mecese leta 2005). Ker v Zakonu o dohodnini nikjer nisem razlage navedenega primera me zanima naslednje. Ali je dopustno, da
1. se za vzdrževanega družinskega člana uveljavlja olajšavo za obdobje treh mesecev in da
2 . vzdrževani član v svoji dohodninski napovedi uveljavlja sorazmerni del splošne olajšave za obdobje ko ni več vzdrževani član (preostalo obdobje devetih mesecev).
Hvala za pojasnilo
dohodnina - olajšava vzdrzevanega člana
Moderator: Mirko Zbačnik
Razumem te Taja2, vendar mene zanima nekaj drugega. In sicer, če jaz uveljavljam sina kot olajšavo za tri mesece v svoji napovedi, ali je potem on pri svoji dohodninski napovedi upravičen do splošne olajšave ( za obdobje preostalih 9-ih mesecev).
Kajti Zakon o dohodnini v 105. členu pravi: "Vsakemu rezidentu se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini 591.900 tolarjev letno, pod pogojem, da drug rezident za njega ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana."
Kajti Zakon o dohodnini v 105. členu pravi: "Vsakemu rezidentu se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini 591.900 tolarjev letno, pod pogojem, da drug rezident za njega ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana."
V 108. členu (5. odstavek): če zavezanec ni vse leto vzdrževal družinskega člana, se za priznanje olajšave upošteva le čas, ko je zavezanec takega člana dejansko preživljal. Ker pa se splošna olajšava in olajšava za vzdrževanega družinskega člana medsebojno izključujeta (ali/ali) in ker v obeh primerih govorimo o LETNEM ZNESKU olajšave (za 12 mesecev), davčni organ v odmernem postopku upošteva sorazmerni del posamezne olajšave.
Vzdrževan član: 3 mesece = 3/12 od 474.900;
"Nevzdrževan član": 9 mesecev: 9/12 od 564.400
Skupaj olajšave za 12 mesecev.
LP
Vzdrževan član: 3 mesece = 3/12 od 474.900;
"Nevzdrževan član": 9 mesecev: 9/12 od 564.400
Skupaj olajšave za 12 mesecev.
LP
Splošna olajšava se ne vpisuje, ker je to "avtomatična pravica", medtem, ko obdobje vzdrževanega člana pa obvezno vpisuješ v stolpec 5od in stolpec 6: do = obdobje vzdrževanja konkretnega družinskega člana pod 1. Posebna olajšava za vzdrževane družinske člane. Iz tega podatka se tudi ugotovi v odmernem postopku sorazmernost obeh olajšav (če seveda "nevzdrževan družinski član" odda dohodninsko napoved za svoje dohodke).
LP
LP