študent brez statusa+dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
inika
Računovodja
Računovodja

študent brez statusa+dohodnina

Odgovor Napisal/-a inika »

V letu 2005 sem prejel dohodek preko Študentskega servisa v času, ko nisem imel statusa. Odtegnjena mi je bila akontacija dohodnine (cca 25.000,00 sit). Šifra dohodka po izpisu izplačevalca je 1212.

Zanima me, ali sem upravičen do vračila dohodnine, kljub temu, da takrat nisem imel statusa. Eden od staršev me bo prijavil v svoji dohodninski napovedi kot vzdrževanega člana.

Hvala za pojasnila! :oops:
inka
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Kot študent napišite tudi svojo dohodnino, in vpišite podatke, ki ste jih dobili od študentskega servisa. Na poli je napisano tudi "dohodek študenta brez statusa". Ker nimam trenutno pri sebi pole, ne vem točne številke, pod kaj se napiše. Napišite pa svojo polo zato, da boste dobili plačano dohodnino vrnjeno.
Lep dan!
daras
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a daras »

Mislite da bo dobil vrnjeno? Če ga uvelavljajo strarši kot vzdr. člana, svoje študentske olajšave, ker nima statusa ne more uveljavljati?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Študentje, ki so prejemali dohodke v času, ko niso imeli statusa, jim ne pripada posebna osebna olajšava (letno 1,200.000). Če ga starši uveljavljajo kot vzdrževanega člana, mu ne pripada splošna olajšava. Pomeni, da lahko uveljavlja zgolj 2% zmanjšanje osnove za različne namene (študijsko literaturo, leposlovna dela, zdrvila, dodatno zdravstveno zavarovanje . . . . ..) in seveda mu pripada 10% normiranih stroškov od zneska dohodka, prejetega preko študentskega servisa. Za odgovor ali bo dobil vrnjeno ali ne pa je potreben izračun.
LP
Odgovori