Danes ko sem računala, koliko bom morala plačati dohodnine me je skoraj kap!!
Ali je možno, da zato ker sem med letom imela enega otroka v olajšavi bom zato morala plačati 70.000,00 dohodnine. V napovedi za dohodnino pa bo v olajšavi otrok pri možu, ker ima s.p. in bo tudi on moral plačati dosti dohodnine. Prosim za odgovor!
Prav gotovo je tako, ker ste med letom zaradi olajšave otroka plačevali manjšo akontacijo, po pravilih-tisti, ki ima za otroka olajšavo med letom, ga naj da tudi kot vzdrževanega člana pri obračunu akontacije.LP
Seveda lahko olajšava za enega otroka prinese takšne razlike. Predlagam,d a oba naredita izračun in sier 1 x da olajšavo uveljavljate vi in drugič, da olajšavo uveljavja on. Obveznost v obeh primerih seštejte in se odločite katera varijanta je najbolj ugodna.
Koliko dejansko ( izračun je zaradi progresivne davčne lestvice približen ) dobite olajšave za otroka izračunajte takole. Na plačilnih listah lanskega leta ugotovite kakšen je vaš povprečni % dohodnine. Letno olajšavo ( osnovo ) za otroka pomnožite s tem % in boste dobili znesek, ki je neto olajšava na račun otroka.
Primer: v letu 2005 je bila olajšava za enega otroka 474.900.
vaš povprečni letni % dohodnine recimo 22,3 %
Od dohodnine se vam odbije 105.902 SIT
Ker ste uveljavljala še 2 % olajšavo pa je znesek za doplačilo če na letni napovedi otroka ne uvljavite ,manjši.
Isto izračunate lahko tudi pri možu. Če je njegov letni % dohodnine ( glede na davčno napoved za s.p.) večji od vašega se splača olajšavo bolj uveljavljati njemu če je manjši pa vam. Seveda pa je pri izračunu potrebno upoštevati tudi morebitni prehod iz višjeva v nižji davčni razred.
Nekoliko komplicirano - vem ! ampak s pomočjo programov za izračun dohodnine bo pa šlo.
Potem je bolje da med letom sproti plačujem večjo dohodnino in da letos dam otroka iz olajšave ven, da ne bo konec leta isto. Ali sem sploh kateremu od staršev splača imeti med letom otroka v olajšavi in zakaj je ta olajšava (to je samo past)???
Ali v napovedi kje vpišeš koliko vrtca plačaš za otroka in ali ti to ni nič olajšave?