Prenos dejavnosti

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kolo12
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Prenos dejavnosti

Odgovor Napisal/-a kolo12 »

Zanima me, če je že kdo imel letos prenos dejavnosti. Prenos bi bil narejen na sina zaradi upokojitve. Zanima me kakšen je postopek?
Ali mora sin na isti dan odpreti dejavnost ali lahko že ima dejavnost? Ali mora biti zaposlen pri meni?
Zanima me tudi kakšne pogoje mora izpolnjevati sin, da lahko prevzame dejavnost?
Za odgovor se že v naprej zahvaljujem.

lep pozdrav! :?: :?: :?:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Prenehanje opravljanja dejavnosti obravnava med drugim 38. člen Zakona o dohodnini, in sicer:
a) prenehanje opravljanja dejavnosti zavezanca, če dejavnost nadaljuje druga fizična oseba in so izpolnjeni naslednji pogoji:
- zavezanec je prenehal z opravljanjem dejavnosti zaradi . ... ali upokojitve v skladu z veljavnimi predpisi ali zaradi prenosa dejavnosti ali dela dejavnosti na zakonca ali zunajzakonskega partnerja ..., otroka, posvojenca ali pastorka.
- novi zasebnik nadaljuje z opravljanjem dejavnosti v Sloveniji;
- prevzeta sredstva morajo biti vključena v poslovne knjige novega zasebnika po knjigovodski vrednosti na dan prenehanja dejavnosti zavezanca, prevzeta sredstva se amortizirajo tako, kot bi bila amortizirana pri zavezancu.

Vse navedeno se nanaša na prenos dejavnosti, ki se davčno obravnava kot nevtralno je pa priznana, če je priglašena pri davčnem organu in so izpolnjeni gornji pogoji.

Pomeni, da je možen prenos dejavnosti (s prenosom sredstev iz vašega s.p.-ja) na sinov s.p. in ni treba priglasitev novega s.p.-ja. Če bi bil zaposlen pri vas, pa bi lahko nadaljeval z opravljanjem dejavnosti v vašem obstoječem s.p.-ju in ne pride do prenehanja vašega s.p.j.-a.

Razen zgornjih pogojev, ki se nanašajo na davčno obravnavo prenosa, mora sin izpolnjevati tudi formalne pogoje za opravljanje vrste dejavnosti, ki so predpisani bodisi v Obrtnem zakonu ali v drugi zakonodaji, ki se nanaša na vrsto opravljanja vaše dejavnosti. Če spada opravljanje vaše dejavnosti med obrtno dejavnost, mora sin imeti naziv mojstra itd.

Ko boste priglasili prenehanje opravljanja dejavnosti boste morali odati tudi davčni obračun, in sicer v 30 dneh po prenehanju s.p.-ja. O tej temi pa je bilo na forumu že veliko napisanega.
Lep pozdrav in uživajte v tretjem življenjskem obdobju!
Odgovori