Kako naj DDV ne bo strošek pri nakupu v Avstriji?
Moderator: Mirko Zbačnik
Kako naj DDV ne bo strošek pri nakupu v Avstriji?
V EU nameravamo kupiti dlančnik(e) in prodajalec noče izstaviti računa brez DDV. Na primer v Celovškem Mediamarktu ali mogoče v kakšni spletni prodajalni s sedežem v Avstriji ali Nemčiji bi kupili dlančnik(e) in prodajalci kljub naši izjavi, da smo zavezanec in da jim lahko posredujemo EU VAT številko, nočejo izstaviti neto računa. Očitno se jim ne da. Ali nam preostane kakšna druga možnost, da kljub plačilu avstrijskega DDV-ja, tega dobimo povrnjenega?
Kolikor sem slišala je nastal problem ker so nekateri dajali davčne številke s predpono si , čeprava niso bili ddv zavezanci in ker v trgovini nimajo možnosti preveriti so verjeli, zatem pa so jih pri kontroli ddv ujeli, tako morjajo sedaj te avstrijske firme same plačati ddv. TAko sedaj tega nočejo več početi, ker je prevelik rizik. Toliko o naši slovenski zavesti spoštovanja zakonodaje, saj njim na kraj pameti ni prišlo, da se lahko tako enostavno zlažeš mirne vesti. Postopek da pridobite nazaj plačan ddv se mi zdi da je kar zakompliciran in je vprašanje če se za manjše zneske ( dlančnik) splača ubadati s tem. Mogoče ima kdo konkretne izkušnje, pa vam bo lahko povedal.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Hvala za odgovor. Ampak glede na to da so to spletni trgovci, ki ne odpošljejo blaga preden je plačano imajo še pred izstavitvijo predračuna čas preveriti ali je številka prava ali ne. OK če je postopek prekompliciran, potem moram najti drugo rešitev (drugega trgovca, ki se mu bo dalo napisat neto predračun in računa).
Ja medtem sem od davčne svetovalke dobil informacijo, da je davek možno zahtevati nazaj pri avstrijskem Finanzamtu. Ampak glede na to da sem že našel trgovca, ki mi je pripravljen izstaviti neto račun, bom kupil pri njem. Dlančnik se vsekakor splača kupiti na kakšni tuji e-trgovini, tam bom plačal neto 215 EUR pri nas bi pa neto 309 EUR za popolnoma enakega z enakim softwarom! Toliko o konkurenčnosti slovenskih trgovcev.