KNJIGA IZDANIH RAČUNOV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Evida
Računovodja
Računovodja

KNJIGA IZDANIH RAČUNOV

Odgovor Napisal/-a Evida »

Se opravičujem če je vprašanje amatersko a ne najdem odgovora :nevem: . Ali je predpisano kako se mora v knjigo izdanih računov vnašati dnevni promet (promet fizičnim osebam preko blagajne)? Ali MORA biti dnevno knjiženje (v skupnem znesku) ali je morda lahko knjiženje skupno za npr. 8 dni? Prepričana sem, da vas je veliko, ki imate koga z dnevnim prometom - prosim, povejte kako delate. Programer pravi, da bo naredil kot bom zahtevala pa se bojim, da bo narobe.
Hvala.
Evida
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Pri nas v pravilniku o blagajniškem poslovanju piše:

Podjetje mora gotovino, ki jo dobi na kakšni koli podlagi (torej tudi iz iztržka) vplačati na svoj transakcijski račun isti dan, najpozneje pa naslednji delovni dan.

In tako jaz iztržke dnevno knjižim preko blagajne. Razen vikende - ko petek, soboto in nedeljo pokložimo in kjnižimo v ponedeljek.

A sem prav razumela vprašanje :oops:
Evida
Računovodja
Računovodja

Angelina hvala. Torej, to mi je jasno glede polaganja denarja. Glede na to, da je to s.p. - konkretno gostinski lokal - polaga denar le 2x mesečno in kompenzira z dvigom za gospodinjstvo. Zato ne vem ali lahko tudi v KIR knjižim zbirni znesek za npr. 8 dni, da ne zamudim roka knjiženja. Kje bi to pisalo ker pravilnika o računovodstvu nimamo?
Evida
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

ajaaa S.P.

Jaz tudi za s.p. delam dnevno, ker se meni osebno zdi bolj pregledno. Če je pa nujno delati dnevno bo pa kdo drug povedal.

Žal nisem 100% ali je ali ni in vas ne bi rada zavajala
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Promet fizičnim osebam preko blagajne gre v knjigo DDV v skupnem znesku za vsak dan posebej.
To piše tudi v zakonu o DDV kjer je zapisana izjema pri poslovanju trgovin, ki prodajajo blago ali storitve preko blagajne končnim potrošnikom.
Poleg tega je potrebno upoštevati blagajniški maksimum in dnevno polagati denar na TR.

LP

Damijan
Evida
Računovodja
Računovodja

Hvala Taglavni. Torej ni kaj - dnevno zbirno knjiženje prometa fizičnim osebam, pa bo volj si in koza cela :mrgreen: . Jaz pa 365 vknjižb v KIR. Hvala vsem in lep vikend.u. :drinkers:
Evida
Odgovori