jubilejna nagrada

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

jubilejna nagrada

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

Imamo delavko, ki je imela 19 let delovne dobe, ko je
prišla v naše podjetje. Sedaj pa je dopolnila 20 let skupne delovne
dobe in bi rada jubilejno nagrado za 20 let skupne delovne dobe.
Mi pa tolmačimo in kolikor pravnikov sem vprašala trdijo,
da pripada jub. nagarada za delovno dobo v istem podjetju.Mi bi ji izplačali npr. jub. nagrado za 10 let, ko in če bo v našem podjetju ostala 10 let.

Kaj je prav in kaj mislite vi?

Hvala in lp

Nevenka
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Mislim, da o tem še vedno ni čisto jasnega odgovora.V letošnjem letu smo v našem podjetju začeli izplačevati jubilejne nagrade po principu skupna delovna doba. Sem pa nekje na spletu zasledila članek pa ga sedaj ne najdem in sicer gre po principu kateri pogoj je prej izpolnjen skupna delovna doba - ali delovna doba pri istem delodajalcu. Primer delavec ima 15 let del. dob. od tega pri zadnjem delodajalcu 10 let in mu pripada cca.90.000,00 sit ali primer delavec ima 10 let skupne delovne dobe in mu pripada cca.45.000,00 sit. Mi izplačujemo jubileje nagrede po kolektivni pog. med delavci in zasebnimi delodajalci za mesec maj je to 10 let 86.687,00 sit za 20 let 130.030,50 sit. Najbolje, da sami presodite kako in kdaj.

Lidija
brill
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a brill »

Je je določeno, v splošni kolektivni pogodbi in to takole:

Pravica do jubilejne nagrade je predmet ureditve v kolektivnih pogodbah oziroma splošnih aktih. Tako druga točka 51. člena Splošne kolektivne pogodbe za gospodarske dejavnosti (Ur. l. RS, št. 40/97 - SKPgd) določa pravico delavca do jubilejne nagrade za 10, 20 in 30 let delovne dobe pri zadnjem delodajalcu. Navedena določba pomeni prehod iz dosedanjega sistema jubilejnih nagrad na podlagi skupne delovne dobe na jubilejne nagrade za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu.

Nato je bila dana še razlaga:

V zvezi z drugo točko 51. člena SKPgd je komisija sprejela naslednjo razlago: "1. SKPgd je nagrade za delovne jubileje uredila drugače kot so bile urejene v Splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo (Uradni list RS, št. 39/93) in je kot podlago za pridobitev jubilejne nagrade določila delovno dobo pri zadnjem delodajalcu.
el
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a el »

Tudi pri nas se držimo načela "delovna doba v podjetju" - s tem pa so seveda mišljeni tudi pravni predniki podjetja.

Jubilejne nagrade so definirane v kolektivnih pogodbah dejavnosti. V naši piše, da se izplača za npr. 10 let pri ZADNJEM delodajalcu.

lp, el
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Nekatere panožne kolektivne pogodbe določajo jubilejno nagrado za 30 let skupne delovne dobe, za manj nobena.

lp
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Hvala za pojasnila. Sedaj bi samo še rada pojsnilo kaj
je mišljeno pod zadnji delodajalec. Delavka si namreč razlaga to
tako, da je to tisti, pri katerem je delavec zaposlen
v trenutku ko dopolni 10,20,30 let, jaz pa ji moram
to utemeljiti.

Hvala za še kakšen namig in lep vikend
Nevenka
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Ne vem kaj je nejasno pri definiciji "ZADNJI DELODAJALEC". To je delodajalec pri katerem je oseba trenutno zaposlena. V osnovi nova jubilejna nagrada predstavlja nekakšno nagrado za stalnost v podjetju.

LP, Jam
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Zadnji si lahko razlagaš tako, da je tisti pri katerem je
zaposlen sedaj-torej če pri njemu dopolni 10 let delovne
dobe(skupne), je on "na vrsti", da izplača nagrado.
Stvar je taka, da si delavci isti stavek razlagajo
v svojo korist, delodajalec pa v svojo.
No upam,da ji bomo uspešno razložili.

LP
KARA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KARA »

Pri nas imamo to določeno v internem pravilniku, sicer pa je to nanpisano tudi v kolektivnih pogodbah. Mi izplačujemo jubilejne nagrade le tistim osebam, ki v našem podjetju delajo več kot 10 let, 20 let...

LP, KARA
Odgovori