Dohodnina-olajšava otroci

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
srecka
Začetnik
Začetnik

Dohodnina-olajšava otroci

Odgovor Napisal/-a srecka »

Imam dva otroka, ki ju čez leto uveljavljam kot olajšavo, s tem, da je hči študentka in ima letno preko študentskega servisa cca 150.000,00 SIT zaslužka, sin pa je otrok s posebnimi potrebami in predstavlja 50 % olajšavo. Hčerka je v l.2005 plačala cca 10.000 SIT dohodnine.
Navadno sem dohodnino izpolnila tako, da sem hčerki vložila njeno napoved za 1 mesec, da je dobila vrnjeno akontacijo, sama sem jo uveljavlala za ostalih 11 mesecev, sina pa sva si z možem delila tako, da smo navadno vsi trije dobili vrnjeno plačano dohodnino in ni bilo doplačil. Zanima me, če tako lahko naredim tudi v dohodnini za l. 2005, ker sem nekje slišala, da hčerke - če ta sama oddaja dohodnino, ne smem uveljavljati kot vzdeževanega člana.

Hvala za pojasnilo in lep vikend vsem 8)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Hčerko lahko uveljavljate kot vzdrževanega družinskega člana in se vam prizna olajšava za njo, hčeri pa se ne prizna splošna olajšava. Hčeri se prizna za delo preko študentskega servisa posebna osebna olajšava, zato tudi ne "potrebuje splošne olajšave". Zakon namreč določa, da se davčnemu zavezancu prizna splošna olajšava pod pogojem, da zanj nihče ne uveljavlja olajšave za vzdrževanega družinskega člana.
Hči naj vloži svojo dohodninsko napoved, da bo dobila vrnjeno akontacijo dohodnine, ki jo je plačala med letom. Če želite na to temo vedeti kaj več, pobrskajte po forumu. Je bilo že zelo veliko napisanega.

Lepo pozdravljeni!
srecka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a srecka »

:lol: Najlepša hvala Slovan, se mi je kar zdela, da če nihče drug, mi boste odgovorili Vi.
LP in uspešno delo Srečka
Odgovori