Pozdravljeni,
prosila bi za pomoč pri vprašanju, ali moramo vneseti olajšave(npr. investicijske) pri obračunu davka od dobička, tudi če imamo izgubo (bilančni in davčno).
Hvala,
Apolonia
DAVČNA OLAJŠAVA V PRIMERU IZGUBE (davčna in bilančna izguba)
Moderator: Mirko Zbačnik
Olajšavo za investiranje v višini 10% investiranega zneska v opremo, razen v osebna motorna vozila ter razen v pohištvo in pisarniško opremo brez računalniške opreme, in neopredmetena dolgoročna sredstva, ki je ne izkoristite v letu 2005 LAHKO PRENAŠATE V NASLEDNJIH PET DAVČNIH OBDOBIJ. Zato izpolnite Prilogo 6:POdatki v zvezi z olajšavo za investiranje, hkrati pa celotni znesek vpišete tudi pod zaporedno 15.3. Obrazca davka od dohodkov pravnih oseb. Nič zato, če imate predtem že davčno izgubo. Podatek je zato, da uveljavljate prenos neizkoriščene davčne olajšave v naslednjih pet let.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
OLAJŠAVA 10
LP,
V LETU 2005 SEM IMELA NABAVE OS -računalniše opreme- v vrednosti cca 2500000. v letu 2005 imam izredno majhen dobiček in ne bom uveljavljala olajšav 20 + 20 .
TOREJ LAHKO V DAVČNEM (SAMO V DAVČNEM OBRAZCU ), prikažem 250000 sit olajšave za naslednjih 5 let ? sem razumela prav ?
dara
V LETU 2005 SEM IMELA NABAVE OS -računalniše opreme- v vrednosti cca 2500000. v letu 2005 imam izredno majhen dobiček in ne bom uveljavljala olajšav 20 + 20 .
TOREJ LAHKO V DAVČNEM (SAMO V DAVČNEM OBRAZCU ), prikažem 250000 sit olajšave za naslednjih 5 let ? sem razumela prav ?
dara
Pozdravljena!
Če koristite 10% olajšavo za investiranje, prenašate neizkoriščen del v naslednjih 5 davčnih obdobij in izpolnite prilogo 6: Podatki v zvezi z olajšavami za investiranje:
v vrstico n: 2005 izpolnite stolpec 1, stolpec 8, stolpec 9 in stolpec 10 (označbe stolpcev so iz popravljenih obrazcev). Znesek iz stolpca 9 je enak znesku v zap. 15.3. obrazca (vpišete samo tisti znesek, ki vam zadošča za davčno osnovo, da je po koriščenju le-ta 0-).
10% olajšava od 2,500.000= 250.000
v zapored. 15.3= znesek, ki vam omogoča glede na pozitivno davčno osnovo;
če pa je negativna davčna osnova, bi "jaz" kljub temu vpisala celoten znesek olajšave.
V obeh primerih pa izpolnite prilogo 6.
Lep pozdrav!
Če koristite 10% olajšavo za investiranje, prenašate neizkoriščen del v naslednjih 5 davčnih obdobij in izpolnite prilogo 6: Podatki v zvezi z olajšavami za investiranje:
v vrstico n: 2005 izpolnite stolpec 1, stolpec 8, stolpec 9 in stolpec 10 (označbe stolpcev so iz popravljenih obrazcev). Znesek iz stolpca 9 je enak znesku v zap. 15.3. obrazca (vpišete samo tisti znesek, ki vam zadošča za davčno osnovo, da je po koriščenju le-ta 0-).
10% olajšava od 2,500.000= 250.000
v zapored. 15.3= znesek, ki vam omogoča glede na pozitivno davčno osnovo;
če pa je negativna davčna osnova, bi "jaz" kljub temu vpisala celoten znesek olajšave.
V obeh primerih pa izpolnite prilogo 6.
Lep pozdrav!
Da, 10% investicijsko olajšavo opravičujete v 4 letih, pomeni da je zadnje koriščenje v letu 2004, z nabavami jih je potrebno opravičiti najkasneje do vključno 2008. Kolikor do tedaj ne bo nabav, se poveča davčna osnova v tem letu.
Predhodna vprašanja in odgovori so se nanašali na d.o.o. - davek iz dobička.
LP
Predhodna vprašanja in odgovori so se nanašali na d.o.o. - davek iz dobička.
LP