še enkrat preživnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

še enkrat preživnina

Odgovor Napisal/-a CIPRESA »

Danes sem dobila vprašanje prijateljice glede preživnine in informativnih izračunov. In sicer sta s partnerjem uredila plačila v mesecu aprilu (otrok je bil rojen februarja). Naredila sta informativne izračune na treh programih (DZS,DURS,DOHODNINA.COM) in sicer jima na obeh dveh programih razen DURS-ovega izračuna da je vračilo dohodnine isto če napišeta v program preživnino ali če jo ne. V DURS-ovem programu pa se je ob vpisu preživnine znesek zmanjšal za 50%
In ju zanima zakaj pride do tega? Kateri program je najbolj točen oz. kdaj sploh vpisati preživnino.

Hvala za odgovore!!!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Preživnino vpiše samo tisti od staršev, ki želi uveljavjati otroka kot vzdrževanega družinskega člana. Torej: če mati preživnino dobi in če se starša odločita, da bo ona uveljavljala olajšavo nihče od staršev preživnine ne vpisuje. Če oče plačuje preživnino in se starša dogovorita, da bo on uveljavljal olašavo potem vpiše preživnino. Starš, ki ne živi z otrokom ima namreč pravico do olajšave samo v primeru če prispeva k otrokovemu preživljanu. Če olajšavo uveljavljata oba ponavadi DURS prizna vsakemu 1/2 olajšave.

Pozdrav vsem,

MG
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

MG hvala lepa za odgovor, ampak še vedno mi ni jasno kateri program naj bi potem pravilno izračunal dohodnino? Zakaj se pri prvidveh programih končni izračun dohodnine ne spremeni če vpišeš ali če ne vpišeš preživnino? V obeh primerih naj bi dobila isti znesek za plačolo, pri DURS-ovem pa naj bi ob vpisu preživnine plačala manj dohodnine?

Kateri program potem pravilno izračuna?
vesnaj
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a vesnaj »

DURS-ov program je pravilen glede izračuna dohodnine z vpisom preživnine. Programa dohodnina.com in DZS program tega ne upoštevata, ker vzameta za olajšavo celotni znesek olajšave vzdrževanega družinskega člana.
Če je preživnina nižja, kot znaša olajšava, se za olajšavo šteje plačana preživnina, če pa je preživnina višja kot priznana olajšava, pa se za olajšavo šteje višina priznane olajšave.
Če oče ima mati oba uveljavljata oljašavo za otroka in oče plačuje prećivnino, jo le ta vpiše, kakor tudi vzdrževanje otroka 1-12. Prizna se mu polovica olajšave oz. zgoraj navedeno, razlika morebitne olajšave pa se pripiše k mami.
:szardi:
2xt
CIPRESA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala vesna se mi je zdelo da je nekaj narobe!!
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Mene pa zanima, če lahko oče uveljavlja olajšavo za otroka kljub temu, če ne plačuje preživnine. V letu 2005 ni plačal niti ene. Preživnina je dogovorjena in sodno določena.
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Če je preživnina sodno določena in ima oče odločbo sodišča lahko uveljavlja olajšavo. To, da ni plačal niti sodišče niti DURS ne moreta vedeti. Vi pa ste dolžni v imenu otroka vložiti izvržbo za neplačano preživnino. Če izvržba ni uspešna pa se prijavite za nadomestilo na preživninski sklad.

Žal vam bolj vspodbudnega odgovora ne morem dati. Žalostno a resnično.

Pozdrav vsem,

MG
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Izvržbo bom vložila, ko bo zato primeren trenutek. Na srečo imam dovolj finančnih sredstev , da lahko preživljam otroka. Ta informacija me je zanimala samo zato, ker meni ni logično, da lahko uveljavlja olajšavo za otroka, preživnine pa ni plačeval. Na sodišču bo lahko sam razlagal, zakaj je uveljavljal preživnino, plačeval je pa ni.
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Ja ansaj na žalost je tako, da ni mehanizmov ko bi starše otrok prisilila, da bi ravnali pošteno in v interesu otrok.

Pri enih očetje delajo zgago z preživninami pri drugih pa matere izkazujejo svojo moč ( ali pa nemoč ) na plečih otrok. Včasih se mi zdi, da se odrasli obnašajo kot otroci v vrtcu otroci pa morajo prehitro odrasti.

Človek bi se včasih kar zjokal od hudega.

MG
Kalina
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Kalina »

Hm, jst mam tud neko bolj zakomplicirano vprasanje in sicer gre tako: do 06 meseca je oce placeval prezivnino, od 06 mesca zivijo vsi skupaj, mama je nezaposlena, se pravi oce vpise mamo in otroka v olajsavo pod vzdrzevane clane, to da mamo od 06 do 12 razumem, od kdaj pa otroka?? in ce ga mora od 06 do 12, kam vpise tisti denar za prezivnino oz ali jo sploh? upam da bo kdo razumel moje vprasanje, ker se sama dobro ne razumem :roll:
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Otroka lahko uveljavlja celo leto .
Na prvi strani davčne napovedi imate prostor za pojasnila v zvezi z davčno napovedjo. Jaz bi jim na vašem mestu razložila situacijo v tej rubriki. Če mati ne bo uveljavljala olajšave ( če je bresposelna jo nima od kje ) bodo najverjetneje očetu glede na situacijo priznali celo olajšavo.

Lep pozdrav,

MG
Odgovori