DNEVNICE, TERENSKI DODATEK, DODATEK ZA LOČENO ŽIVLJENJE-NUJN

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bulika
Nov član
Nov član
Kontakt:

DNEVNICE, TERENSKI DODATEK, DODATEK ZA LOČENO ŽIVLJENJE-NUJN

Odgovor Napisal/-a bulika »

:roll:

Teren:Nujno-kakšni dodatki pripadajo delavcu?

Naši delavci odhajajo na teren, se pravi, da na terenu, na območju RS Slovenije opravljajo tudi terensko delo; to so montažna dela na objektu.

Trenutno imamo dve ekipi, A in B.

Ekipa A :
- delavci odidejo v ponedeljek na teren v Hrastnik. Prenočišče imajo urejeno v Ljubljani, tako, da se čez teden vozijo iz Ljubljane v Hrastnik.V petek se vračajo domov. Prenočišče je delodajalčevo brez prehrane.
Vprašanje: kaj pripada delavcu ekipe A: ali je to dodatek za malico 1.300,00 SIT + 163,00 SIT za vsako nadaljno uro, ali je to dnevnica ali je to dodatek za ločeno življenje, ali terenski dodatek + malica ,...prosim za pomoč

EKIPA B:
- delavci odidejo v ponedeljek na teren v Kočevje. Tam imajo prenočiše z zajtrkom, v petek se vračajo domov:
Vprašanje: kaj pripada delavcu ekipe A: ali je to dodatek za malico 1.300,00 SIT + 163,00 SIT za vsako nadaljno uro, ali je to dnevnica ali je to dodatek za ločeno življenje, ali terenski dodatek + malica ,...prosim za pomoč,. ...

Delavcem smo do sedaj izplačevali dnevnice 3600,00 SIT, sedaj pa po novi uredbi samo dodatek za malico 1300,00 SIT +.... Ali jim pripada še terenski dodatek , ali pa samo dodatek za ločeno življenje, kjer odbijemo prenočišče, kolikšen je ta delež?

Prosim za pomoč, za katero vam bom res hvaležna.

Lep pozdrav
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

7. člen (terenski dodatek)

(1) Terenski dodatek oziroma povračilo stroškov za delo na terenu se ne vštevata v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, če sta izplačana delojemalcu, ki najmanj dva dni zaporedoma dela in prenočuje izven kraja svojega običajnega prebivališča in izven kraja sedeža delodajalca.
(2) Če delodajalec zagotovi prehrano in prenočevanje, se delojemalcu v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja ne všteva terenski dodatek iz prvega odstavka tega člena do višine 750 tolarjev na dan.
(3) Če delodajalec ne zagotovi prehrane in prenočevanja, se delojemalcu v davčno osnovo ne všteva povračilo stroškov za delo na terenu, do višin in pod pogoji, ki so s to uredbo določeni za dnevnice in prenočevanje na službenem potovanju.
(4) Če je bilo delojemalcu izplačano nadomestilo za ločeno življenje, se terenski dodatek oziroma povračilo stroškov za delo na terenu vštevata v davčno osnovo, razen če je bil delojemalec z delovnega mesta, na katerega je bil razporejen ali napoten na delo zaradi službenih potreb, poslan na teren.

Če je zagotovljen zajtrk, se cela dnevnica (3.600,00 sit) zmanjša za 10%, polovična (1.800,00 sit) pa za 15%.

Preberite pa si tudi vašo kolektivno pogodbo, kaj se izplača za terensko delo.

LP :)
bulika
Nov član
Nov član
Kontakt:

Hvala za odgovor, čeprav še vedno ne vem, kaj lahko izplačam temu delavcu, ki je na terenu.
Mnenja sem, da po novi odredbi terenskemu delavcu pripada samo dodatek za malico, vprašanje pa je ali je mu še pripada terenski dodatek?
Do sedaj smo izplačevali dnevnice, na seminarju pa je bilo povedano, da dnevnice, ki ste jih obračunai delavcem, katerih narava dela je pretežno na terenu, niso davčno priznane, pripada jim dodatek za malico. Mnenja sem, da če jim ne pripada dnevnica, da bi jim morada lahko še dodali terenski dodatek, če je to možno in davčno priznano.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Če jaz dobro razumem 2. odstavek delavcu pripada terenski dodatek v vašem primeru.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Bulika, v prvem odst. 7.člena piše, da se dnevnica ne obdavči, če delavec noči na terenu 2 dni zaporedoma, pa je to izven kraja njegovega stalnega bivanja in izven kraja sedeža delodajalca.

Torej, jaz razumem vašo situacijo takole: če ga pošljete od ponedeljka do petka na teren in mu plačate nočitev, hrane pa ne, mu pripada cela dnevnica oziroma 5 celih dnevnic.
Če ima vključen pri nočitvi zajtrk, mu prav tako pripada dnevnica oz. 5 dnevnic, le da od vsake cele dnevnice (3.600,00 sit) odštejete 10% za zajtrk.
Če pa je cel teden na terenu in ima plačane nočitve in hrano, mu izplačate 750 sit terenskega dodatka.
Ne more pa se mu izplačati in dnevnica in terenski dodatek istočasno.
LP :)
štajerka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a štajerka »

Po novem se dnevnice ne smejo več izplačevati oz. niso davčno priznan odhodek, če ima delavec v pogodbi navedeno, da se delo opravlja na terenu.

Tako so nam vsaj povedali prejšni teden na seminarju. Pripada mu malica in terenski dodatek po zakonu, dnevnica pa ne.

lp :mrgreen:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Na prvem mestu je predpis, to je Uredba o višini povračil, ki se ne vštevajo v davčno osnovo. Najprej je potrebno natančno prebrati to, potem verjeti tistemu, kar povejo na seminarju. Zgoraj sem napisala, kaj pravi Uredba, lahko pa da je v letošnjem letu prišlo do spremembe, ki je še nisem zasledila??
bulika
Nov član
Nov član
Kontakt:

:oops:

Tudi jaz sem bila na seminarju in tam je bilo zapisano oziorma tudi povedano glede dnevnic: se pravi tistim delavcem, katerim smo obračunali dnevnice, ki so pretežno na terenu niso priznane, pač pa samo malico. Zaradi tega sem precej zmedena, saj res ne vem kaj je prav. Če še ima kdo kakšno izkušnjo oziroma kako še drugi izplačujete takšna dela delavcem, bi vam bila zelo žvaležna.

lep dan vsem skupaj
Odgovori