Mene pa zanima, v kakšnem primeru ste doslej izpolnjevali prilogo k obračunu DDV-O, ki seveda ni bila (oblikovno) predpisana kot je od 01.05.2004. Jaz sem vedno poročala samo o dobropisih, ki smo jih izstavili za storno račune z 19% oziroma 8% DDVjem, za vse ostale dobropise pa ne. Ko pa sem bila na zadnem seminarju o DDV je predavateljica omenila, da je treba v prilogi k DDV-O poročati o vseh dobropisih in kakršnih koli drugih popravkih iz KPR in KIR.
Ali to velja od 01.05.04 dalje ali že ves čas, pa sem spregledala?
Martika
DDV-O priloga
Moderator: Mirko Zbačnik
Vprašanje sem že tudi sama postavila včeraj, pa me očitno nihče ne jemlje resno, saj ni nikogar, ki bi odgovoril
Zanimalo me je namreč ali vpisujete zneske prejetih in izdanih dobrobisov v prilogo. Sama namreč jih (vse, že tudi pred 1.5.2004)in mislim, da je prav tako. Me je pa zmedla pripomba naše predavateljice na seminarju v zvezi s popravki in zamudnimi obrestmi s tem v zvezi. Dejala je, da v kolikor je naveden znesek o zmanjšanju vstopnega DDV (kar pri prejetem dobropisu je, pa to nima nobeme zveze z zamudo plačila obveznosti za DDV)lahko davčna zahteva zamudne obresti. Ne razumem, kako se v prilogi lahko razlikuje popravek zaradi napak ali sprememba zaradi spremembe davčne osnove. Mislim, da je bila to pripomba tja v tri dni in nima nobene osnove.
Če se komu še ljubi danes povedati svoje mnenje bom vesela, sicer pa grem za en teden na dopust:D
pozdrav
Magda
Če se komu še ljubi danes povedati svoje mnenje bom vesela, sicer pa grem za en teden na dopust:D
pozdrav
Magda
Morali smo poročati o zneskih DDV pri naknadnih popravkih davčne osnove, o prodanih osnovnih sredstvih, pri katerih smo uveljavljali pravico do vstopnega davka in o popravkih obračuna zaradi napak iz prejšnjih obdobij. Če ima kdo pri sebi zapiske s seminarjev, vam bo lahko dopisal še kaj več. Jaz sem si prilogo prepisala iz gradiva na excel in jo potem uporabljala.
Naknadna sprememba davčne osnove zaradi npr. vračila blaga je pod 1. in 2. točko.
Naknadna sprememba zaradi napak pri obračunu je v primeru, ko se zgodi napaka v računovodstvu. Npr. 2x odbitek vstopnega davka, 1x po računu za avans in 1x po računu.
Razlika je, da pri dobropisih in bremepisih ni zamudnih obresti, pri popravkih napak iz preteklih obdobij pa jih moraš plačati, če si zaradi napake plačal premalo davka.
lp
Naknadna sprememba davčne osnove zaradi npr. vračila blaga je pod 1. in 2. točko.
Naknadna sprememba zaradi napak pri obračunu je v primeru, ko se zgodi napaka v računovodstvu. Npr. 2x odbitek vstopnega davka, 1x po računu za avans in 1x po računu.
Razlika je, da pri dobropisih in bremepisih ni zamudnih obresti, pri popravkih napak iz preteklih obdobij pa jih moraš plačati, če si zaradi napake plačal premalo davka.
lp