gsm aparat

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
josipa
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

gsm aparat

Odgovor Napisal/-a josipa »

Kako naj poknižim gsm aparat ,kateri je v lasti podjetja.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po mojem ga lahko knjižite med opredmetena osnovna sredstva, konto <u>0400/ ter /220</u>, ali na konto <u>041/ in /220</u>. Bolj smiselno se mi zdi, da ga vodite kot drobni inventar (konto 041), če nabavna vrednost ne presega 500 evrov (SRS 1,43) med opredmetenimi osnovnimi sredstvi, izkazujte pa ga posamično. To pomeni, da amortizacijo obračunavate posamično. Mislim da ta nabava tudi spada med davčne olajšave po 39. členu novega ZDDPO).

LP, Mirko :wink:
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Naprave za telekomunikacijo - GSM-i, za ogrevanje, pisarniško pohištvo,... so bile v enem predpisu, ne glede na nabavno vrednost, del osnovnih sredstev in ne drobnega inventarja. Ne vem, če predpis še velja, jaz dajem vse GSM-e med OS - 040.

Lahko kdo pove, če to še velja?

lp
Tara
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Tara »

Da, res je. Nisem zasledila preklica, zato menim, da še vedno velja.

lp, Tara
vesna1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a vesna1 »

Kateri pa je ta predpis??

LP

vesna1
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

V Zbirki računovodskih in finančnih predpisov je bil kot priloga ali sestavni del seznama amortizacijskih skupin.

lp
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Po mojem so GSM aparati osnovna sredstva "040" - za stopnjo am nisem prepričana- jaz jih enačim z računalniško opremo.

Dilema se postavi pri tistih aparatih, ki so v akcijah - torej je vrednost manj kot 100 EUR - po standardih se oprema, ki je vredna manj kot 1oo eur lahko knjiži med DI, ki gre takoj v uporabo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz jih imam kar pod 040, da ne speminjam sistema, lahko bi bili tudi pod 041. Glede vrednosti - "v aksciji" - dejanska "neakcijska" vrednost je večja, trajanje je nad eno leto (tudi pogoj za OS). Stroške tako razporedimo na dve leti. Drugače bi jih morali preko konta 290. Pa še v olajšavo gre, če ga vodimo posamično.

Mirko
Odgovori