Dododnina - vzdrževani družinski člani

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Medy
Novinec
Novinec

Dododnina - vzdrževani družinski člani

Odgovor Napisal/-a Medy »

Lep pozdrav! :)

Jaz pa imam malo zakomplicirano zadevo, zato bi lepo prosila za pomoč. Decembra 2004 sem se poročila s tujcem, ker pa nobeden od naju ni imel zaposlitve, jaz sem sicer delala preko študenstekag servisa, samo se to ni upoštevalo, sta moja starša naredila pogodbo o preživljanju dokler eden od naju ne dobi zaposlitve in sta nama vsak mesec nakazovala na račun po 40.000 Sit (vsakemu posebej). To pogodbo smo morali oddati na upravni enoti. Jaz sem preko študenta delala celo leto in prejela 1.233.240 SIT od tega plačala akontacije dohodnine 49.178 SIT, mož pa je status rezidenta dobil 21.07.2005, prvo zaposlitev pa 11.5.2005 z delovnim dovoljenjem za eno leto, avgusta 05 pa je dobil osebno delovno dovoljenje, ki je prejšnje začasno dovoljenje preklicalo..
Zanima me:
- ali naju moji starši lahko prijavijo kot vzdrževanega člana, ker imata uradno pogodbo o preživljanju in do kdaj (ali do 11.5 oziroma do njegovega statusa rezidenta 21.7, ali njega kot tujca lahko sploh uveljavljata).
- ali lahko oče prijavi mene do moževe prve zaposlitve, naprej pa mož in
- ali v tem primeru jaz moram vlagati dohodnino? (če ne ali potlej svoje zasluške vpišem k tistemu, ki me je prijavil kot družinskega člana).
Pa še eno vprašanje. Mož kot sem napisala se je zaposlil maja 05, dohodnino vlaga od julija 05, kaj je s tistima dvema prejetima plačama v času nerezidenta? Ali se kam vpisujejo?

Za pomoč se vam iskreno zahvaljujem in vas lepo pozdravljem! :)
Odgovori