Temeljnica
Moderator: Mirko Zbačnik
Temeljnica
Pozdravljeni,
prosim naj mi nekdo razloži smisel temelnice.
Kdaj in zakaj se rabi?
hvala vsem za odgovore.
LP
prosim naj mi nekdo razloži smisel temelnice.
Kdaj in zakaj se rabi?
hvala vsem za odgovore.
LP
Neke uradne obrazložitve ne vem. Jaz uporabljam temeljnico za knjiženje poslovnih dogodkov, ki nimajo dokumenta, npr. razni popravki. Na temeljnico si tudi izpišem obračun plač po kontih. Kako npr. vi poknjižite, če po enem mesecu ugotovite, da je bil prejeti račun vnešen v napačnem znesku (namesto 132.000,00 je bilo vnešeno 32.000,00). Morda pa imate vi boljši način kot je temeljnica.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Temeljnica je v bistvu zapis knjiženj. Mi lahko knjižimo na osnovi izvirnih dokumentov, lahko pa nam temeljnica služi kot izpeljan dokument, ko zberemo več izvirnih listin, na primer potne naloge, lahko knjižimo tudi prejet račun, a to navadno vnesemo kar na osnovi le-tega. To je pač zapis naših knjiženj, oziroma dokument, kjer imamo te zabeležene. Nekateri programi izdelujejo avtomatske temeljnice (za prejete, izdane račune, plače....). Odvisno od računovodskega programa. Smisel je pa v tem, da imamo točen pregled nad knjiženjem.
Potrebuje (rabi? - slovenisti vedo razliko
) se za knjiženje v glavno knjigo. Saj lahko da knjižimo kar direktno iz dokumentov, a navadno v glavno knjigo vnašamo s temeljnico.
Tako je to, računovodje se z njo dnevno srečujemo in se niti ne sprašujemo zakaj naj bi bila, pač je.
Potrebuje (rabi? - slovenisti vedo razliko
Tako je to, računovodje se z njo dnevno srečujemo in se niti ne sprašujemo zakaj naj bi bila, pač je.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Samantha! Ne imej se za neumno, ker smo v bistvu vsi, ki se ukvarjamo z računovodstvom malo neumni. In če že nismo od začetka, pa postanemo s temi našimi zakonskimi spremembami. Jaz se z računovodstvom ukvarjam že nekaj let in imam kar nekaj izkušenj. Ta forum pa sem odkrila pred kratkim in od takrat ugotavljam, da zelo malo vem.
Lep dan vsem, ki bomo danes spet "v papirjih"
Lep dan vsem, ki bomo danes spet "v papirjih"
DECO
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Samantha, se opravičujem, mogoče ste me napačno razumeli. Mi, ki smo že dalj časa v tem poslu včasih niti ne pomislimo, čemu kak dokument oziroma "mušter". Tako si še nisem postavil vprašanja, zakaj temeljnica. Niti kanček ironije ni bilo v mojem odgovoru, prej nasprotno! Saj je v našem poslu še nekdo, ki razmišlja racionalno.
Še enkrat se opravičujem za ciničen prizvok tona, kot ste ga vi zaznali. Ne sekirajte se; dober računovodja se zaveda svojega neznanja mogoče bolj kot znanja, ker se tega zaveda. Slabo zanj je, če misli, da je vseved.
KOt je povedal(a) MG, neumnih vprašanj ni. Nas pa ravno ta "neumna" vprašanja pripeljejo do jasnejšega odgovora, ker se tisti, ki odgovarja bolj jasno izraža.
Kar korajžno naprej!
Še enkrat se opravičujem za ciničen prizvok tona, kot ste ga vi zaznali. Ne sekirajte se; dober računovodja se zaveda svojega neznanja mogoče bolj kot znanja, ker se tega zaveda. Slabo zanj je, če misli, da je vseved.
KOt je povedal(a) MG, neumnih vprašanj ni. Nas pa ravno ta "neumna" vprašanja pripeljejo do jasnejšega odgovora, ker se tisti, ki odgovarja bolj jasno izraža.
Kar korajžno naprej!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko