V pravilniku o davčnem obračunu davka od dohodkov PO je zapisano, da tisti, ki izkaze predloži Ajpesu, za DURS podpiše le izjavo, ki je priloga 1 omenjenega pravilnika. V tej prilogi je navedena tudi postavka:
Davčni zavezanec prejema ali daje posojila povezanim osebam po 15. členu ZDDPO-1?
Zanima me, če je potrebno obkrožiti DA, če je podjetje dalo posojilo zaposlenemu v letu 2004 in je bilo v letu 2005 vrnjeno?
Hvala in lep dan,
Amadeja
Izjava za DURS
Moderator: Mirko Zbačnik
Upoštevale se naj bi transakcije v letu 2005 (davčnem obdobju). Vračila niso zajeta v transakcije.
Po moji informaciji ni potrebno vpisovati fizične osebe ampak samo firme v katerih katerih nastopajo fizične osebe z več kot 25% deleža. To pomeni, da če je direktor lastnik v dveh podjetjih in si ta dva podjetja med seboj izmenjujejeta posojila je potrebno dodati omenjeno priloge.
Popravite me če se motim.
Lep pozdrav,
Damijan
Po moji informaciji ni potrebno vpisovati fizične osebe ampak samo firme v katerih katerih nastopajo fizične osebe z več kot 25% deleža. To pomeni, da če je direktor lastnik v dveh podjetjih in si ta dva podjetja med seboj izmenjujejeta posojila je potrebno dodati omenjeno priloge.
Popravite me če se motim.
Lep pozdrav,
Damijan
Ali lahko navedeš, kje si dobil te informacije? Kajti tudi sama imam podoben primer (dva lastnika 50:50), ki dajeta posojilo podjetju, pri tem pa si izplačujeta obresti(po priznani obr. meri med povezanimi osebami). Tako vsakič, ko si izplačata obresti, pošljem na Durs obrazec REk in obračunam akontacijo dohodnine. Torej Durs ima podatke o teh posojilih povezanih oseb.
Zato me je tudi malo strah, da če na prvi strani ne obkrožim DA - povezane osebe po 15. členu ZDDpo -1, ne bo prav - kaka vzporedna kontrola.
Je pa res nelogično postavljen obrazec priloga 14. , kjer ne vem kam vpisati fizično oseo, ki je povezana s podjetjem in je tudi v letu 2005 dala kredit.
Rešitve , prosim!!!
Zato me je tudi malo strah, da če na prvi strani ne obkrožim DA - povezane osebe po 15. členu ZDDpo -1, ne bo prav - kaka vzporedna kontrola.
Je pa res nelogično postavljen obrazec priloga 14. , kjer ne vem kam vpisati fizično oseo, ki je povezana s podjetjem in je tudi v letu 2005 dala kredit.
Rešitve , prosim!!!
živjo,
kolikor je meni znano so povezane osebe SAMO PODJETJA, NE PA FIZIČNE OSEBE, in to takrat ko sta dve povezani osebi druga drugi v lasti 25 % in bi s tem prihajolo do transfernih cen, se pRavi, da bi katera od teh povezanih oseb bila zaradi tega v bolj ugodnem davčnem položaju.
To, da pa ima fizična oseba samo eno podjetje, in to podjetje, daje ali prejema posojilo od fizične osebe se pravi lastnika podjetja SE NE TRETIRA KOT POVEZANA OSEBA.
Naj me kdo popravi če razmišljam napačno.
Pa še nekaj, ne vem če sem tako nerodnA ali sem si program naložila na računalnik napačno. KJE SO PRILOGE K DAVČNEMU OBRAČUNU ? PRI MENI JIH V PROGRAMU NI

kolikor je meni znano so povezane osebe SAMO PODJETJA, NE PA FIZIČNE OSEBE, in to takrat ko sta dve povezani osebi druga drugi v lasti 25 % in bi s tem prihajolo do transfernih cen, se pRavi, da bi katera od teh povezanih oseb bila zaradi tega v bolj ugodnem davčnem položaju.
To, da pa ima fizična oseba samo eno podjetje, in to podjetje, daje ali prejema posojilo od fizične osebe se pravi lastnika podjetja SE NE TRETIRA KOT POVEZANA OSEBA.
Naj me kdo popravi če razmišljam napačno.
Pa še nekaj, ne vem če sem tako nerodnA ali sem si program naložila na računalnik napačno. KJE SO PRILOGE K DAVČNEMU OBRAČUNU ? PRI MENI JIH V PROGRAMU NI
Ja, prilog ni v programu, ampak moraš iti na stran Dursa, kjer so vse te priloge v pdf obliki, jih izpišeš in ročno oz. po pošti priložiš k potrdilu o oddaji obračuna davka.
Glede povezanih oseb - tudi meni je na seminarju GZS rekla predavateljica, da je treba obkrožit DA in da je lastnik tudi na nek način povezana oseba s podjetjem. Toda logika mi pravi, pa tudi definicije, da so povezane osebe res lahko med sabo samo pravne osebe.
Kdo ima zdaj prav?
Ali kdo ve, kaj storiti.!!!
Glede povezanih oseb - tudi meni je na seminarju GZS rekla predavateljica, da je treba obkrožit DA in da je lastnik tudi na nek način povezana oseba s podjetjem. Toda logika mi pravi, pa tudi definicije, da so povezane osebe res lahko med sabo samo pravne osebe.
Kdo ima zdaj prav?
Ali kdo ve, kaj storiti.!!!