dohodnina - olajšava šolnina
Moderator: Mirko Zbačnik
dohodnina - olajšava šolnina
Sem brez osebnih dohodkov, vzdržuje me moj mož (torej, vzdrževan član). V letu 2005 je plačal mojo šolnino za izredni dodiplomski študij. Zanima me, če kdo ve, ali lahko mož v svojo dohodninsko napoved pod olajšavo vpiše to mojo šolnino. Položnica je izstavljena na moje ime.
Za odgovor že vnaprej hvala!
Za odgovor že vnaprej hvala!
Letna davčna osnova se zmanjša za 2%: tudi za plačane šolnine in zneske za nakup učbenikov in strokovne literature v zvezi z izobraževanjem po javno priznanih izobraževalnih programih za zavezanca in tudi za vzdrževane otroke (7 točka 112. člena ZDoh) ne pa za druge vzdrževane člane (zakonca).
Torej plačilo vašega študija mož ne more vključiti med olajšavo.
Lep pozdrav!
Torej plačilo vašega študija mož ne more vključiti med olajšavo.
Lep pozdrav!
"Letna davčna osnova zavezanca, ki je rezident, se zmanjša za:
...
8. plačane šolnine in zneske za nakup učbenikov in strokovne literature v zvezi z izobraževanjem po javno priznanih izobraževalnih programih (tudi za vzdrževane otroke);
..."
Res nič ne piše, da bi bila olajšava tudi za zakonca, ampak... Lani sva se priklopila na internet in vsi računi v zvezi s tem priklopom so na moje ime. Če pogledam sedaj 9. točko tega člena, kjer piše, da ima zavezanec olajšavo tudi za "plačane zneske za priklop na internet in nakup ustrezne terminalne opreme"... Kaj to spet pomeni, da tudi tega potem mož ne more dati v olajšavo? To preprosto ni logično, saj je te zadeve lahko plačal le on, če jaz nimam nobenih dohodkov.
...
8. plačane šolnine in zneske za nakup učbenikov in strokovne literature v zvezi z izobraževanjem po javno priznanih izobraževalnih programih (tudi za vzdrževane otroke);
..."
Res nič ne piše, da bi bila olajšava tudi za zakonca, ampak... Lani sva se priklopila na internet in vsi računi v zvezi s tem priklopom so na moje ime. Če pogledam sedaj 9. točko tega člena, kjer piše, da ima zavezanec olajšavo tudi za "plačane zneske za priklop na internet in nakup ustrezne terminalne opreme"... Kaj to spet pomeni, da tudi tega potem mož ne more dati v olajšavo? To preprosto ni logično, saj je te zadeve lahko plačal le on, če jaz nimam nobenih dohodkov.
Olajšave za različne namene se dokumentirajo z računi, ki se glasijo na ime davčnega zavezanca - torej vašega moža, razen pri strokovni literaturi, šolnini .. za vzdrževanega družinskega člana, ki se lahko glasijo na ime otroka. Če se glasi račun za priklop interneta na vas, mož ne more koristiti olajšave iz tega naslova. Na žalost
LP
LP
Vendar v davčno olajšavo lahko daš tudi račune, ki se ne glasijo na ime davčnega zavezanca - npr. račun za zdravila, nakup učbenikov ipd. Ravno zaradi tega mi ni to logično. Račune, ki so na moje ime, plačuje mož preko svojega SKB računa (ima izpiske, ki to potrjujejo). Kaj ni potem to zadosten dokaz, da je on dejansko dal sredstva za te zadeve? Medtem ko sem jaz BREZ kakršnih koli dohodkov. Kako si na davčni predstavljajo, da sem plačala te zadeve?!? 
Evo - črno na belem, direktno iz davčnega urada:
http://www.gov.si/durs/index.php?lg=sl& ... _vzdr.html
Najraje bi se kar zjokala.
http://www.gov.si/durs/index.php?lg=sl& ... _vzdr.html
Najraje bi se kar zjokala.
Ja in prav to je dokaz, kakšni kreteni nam kroijo življenje. Na primer, sin je v začetku leta 2005 opravljal vozniški izpit, račune je, normalno, zavrgel. Potem se pa beboti spomnijo, da bo pa to olajšava. Ja gospodje, kam naj sedaj gremo iskat 8 mesecev stare račune?. Na javno smetišče?
Tja bi bilo treba zmetat to golazen !
Tja bi bilo treba zmetat to golazen !