Kmetijstvo in DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
simon1980
Začetnik
Začetnik

Kmetijstvo in DDV

Odgovor Napisal/-a simon1980 »

Zanima me kako je z vodenjem teh stvari pri tistih, ki se ukvarjajo s kmetijstvom. Za le te velja, da obvezno postanjejo davčni zavezanec čim presežejo 1.5 MIO katastrskega dohodka, lahko pa postanejo zavezanec tudi prostovoljno. V prvem letu so obračuni mesečni, dalje pa glede na promet...v kolikor je promet do 10 MIO je polletni.

Zanima me kaj vse je kmetu v primeru, da je davčni zavezanec potrebno voditi, razen seveda knjigo prihodkov in odhodkov.

LP, Simon
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

po zakonu ničesar drugega
priporočam vam, da še register osnovnih sredstvev, za primer, če mislite kdaj prenehat bit zavezanec za ddv
simon1980
Začetnik
Začetnik

register osnovnih sredstev.... a se to začne popisovat z dnem vstopa v DDV ali moreš popisat tudi sredstva, ki si jih imel doma na kmetiji že pred vstopom? torej nimam nobenih drugih obligacij s strani AJPES-a in podobno? HVALA KOMAR66!
komar66
Računovodja
Računovodja
Kraj: bloke

Odgovor Napisal/-a komar66 »

zaradi vseh mogočih in nemogočih komplikacij, ki se pojavijo na dursu vam priporočam, da naredite celoten popis sredstev na kmetiji
primer iz prakse dokazovanje vstopnega ddvja za nakup rezervnih delov za stroj, ki je že stoletje na kmetiji
ne nimate nobenih obveznosti poročanja, razen kar se tiče ddvja
simon1980
Začetnik
Začetnik

aha...torej primer, da ti "ne verjamejo" da imaš dejansko nek stroj za keterega si nekaj nabavil..

zanima me ali je kje jasno napisano oz.katere so tiste zadeve, ki jih lahko uveljavim kot strošek pr tej dejavnosti... a je to lahko kot primer nakup same knjige prihodkov/odhodkov, delovna obleka, vile, tehnični pregled in zavarovanje traktorja, zavarovanje posevkov, račun za elektriko, motorno olje, seme, gnojilo in podobno... a je to nekako določeno kaj je in kaj ne. Kaj pa recimo plačilo interneta, ki ga uporabljam tudi za namen kmetijstva...kako je stemi stvarmi?
simon1980
Začetnik
Začetnik

prosim, če mi kdo lahko pomaga no...
simon1980
Začetnik
Začetnik

zanima me konkreten primer za davčnega zavezanca kot kmeta... ali lahko stroške registracije in tehničnega pregleda traktorja knjižim kot strošek, v kolikor je traktor registriran na mene, nosilec kmetijske dejavnosti in tudi davčni zavezanec pa je žena? (naslov je seveda isti)

prosim in HVALA
Odgovori